Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 έναντι του προηγουμένου τριμήνου, εμφάνισαν τα αναθεωρημένα στοιχεία, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών υποχώρησε εξαιτίας των lockdowns.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για 0,6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ετήσια βάση η πτώση του ΑΕΠ ανήλθε στο 4,9%, χαμηλότερα της προηγούμενης εκτίμησης για 5%.

Το βασικό αρνητικό στοιχείο ήταν η κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία συρρικνώθηκε 1,6% σε τριμηνιαία βάση, και 4,1% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση των αποθεμάτων πρόσθεσε 0,6% στα τελικά τριμηνιαία στοιχεία, οι κυβερνητικές δαπάνες πρόσθεσαν άλλες 0,1 μονάδες και οι επενδύσεις 0,3 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα lockdowns έπληξαν τις θέσεις εργασίας, με το ποσοστό απασχόλησης να επιβραδύνεται στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση από το 1% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Στους τρεις τελευταίους μήνες του 2020, 157,9 εκατ. άνθρωποι ήταν σε απασχόληση στην Ευρωζώνη, 3,1 εκατ. λιγότερες από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Με βάση τις εργάσιμες ώρες, η απασχόληση συρρικνώθηκε 1,6% στο δ΄ τρίμηνο έναντι των τριών προηγουμένων μηνών, μετά από την αύξηση 14,4% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης