Βουτιά 3,8% σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α’ τρίμηνο του 2020 από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 3,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις του ΑΕΠ από την έναρξη της έρευνας το 1995, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητες έρχεται καθώς τον Μάρτιο, τον τελευταίο μήνα της καλυπτόμενης περιόδου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρχισαν να εφαρμόζουν μαζικά μέτρα περιορισμού για να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Το δ’ τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ είχε εμφανίσει άνοδο 0,1% στην Ευρωζώνη και 0,2% στην Ε.Ε.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,2% στην Ευρωζώνη και κατά 2,6% στην ΕΕ το α’ τρίμηνο του 2020, μετά από άνοδο 1,0% και 1,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις από το γ’ τρίμηνο του 2009 (-4,5% για την Ευρωζώνη και -4,4% για την Ε.Ε.).

Τα στοιχεία δείχνουν κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία, με το ΑΕΠ να σημειώνει βουτιά 5,8% από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην Ιταλία καταγράφηκε συρρίκνωση 4,7% και στην Ισπανία 5,2%. Στην Αυστρία το ΑΕΠ εμφάνισε πτώση 2,5%, ενώ στην Πορτογαλία 3,9%.

Η Eurostat δεν έδωσε στοιχεία για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το α’ τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από άνοδο 0,5% το δ’ τρίμηνο του 2019).

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% (μετά από +2,3% το προηγούμενο τρίμηνο).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης