Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, στον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 15 χρόνια, καθώς η άρση περαιτέρω περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊο και η επιτάχυνση των εμβολίων έδωσαν “ανάσα” στη βιομηχανία υπηρεσιών του μπλοκ.

Όμως, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σήμαναν ότι οι τιμές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δύο δεκαετίες και οι φόβοι για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάλλαξης Δέλτα πλήττουν την αισιοδοξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit, σκαρφάλωσε στις 60,2 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 59,5 μονάδες του Ιουνίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006 και πάνω από το 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, αν και ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 60,6 μονάδες.

«Ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρώπης βρίσκει ξανά ζωή. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η περαιτέρω πρόοδος στον εμβολιασμό ενισχύουν τη ζήτηση για μια μεγάλη πληθώρα δραστηριοτήτων, ειδικά στον τουρισμό, τα ταξίδια και τη φιλοξενία», δήλωσε ο Chris Williamson, υψηλόβαθμο στέλεχος της IHS Markit.

Με την επανέναρξη λειτουργίας του κλάδου των υπηρεσιών, ο δείκτης PMI του κλάδου αυξήθηκε στις 59,8 μονάδες από τις 58,3 μονάδες τον Ιούνιο, κάτω μεν από τις εκτιμήσεις για 60,4 μονάδες αλλά στην υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με ισχυρούς ρυθμούς τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με άλλη έρευνα, αλλά οι εκτεταμένες ελλείψεις υλικών και η κακή διαθεσιμότητα μεταφοράς ώθησαν τον δείκτη τιμών των εργοστασιακών εισροών στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων τον Ιούνιο του 1997.

Οι πληθωριστικές πιέσεις έγιναν επίσης αισθητές από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ο σύνθετος δείκτης διαμορφώθηκε στις 69,9 μονάδες από τις 69,8 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν 21 χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης