Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν λίγο σήμερα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις προτάσεις για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ που θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,442%. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου σημείωσε οριακή μεταβολή και διαμορφωνόταν στο 1,552%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει το σχέδιό της για να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει από τη βουτιά που έκανε λόγω του κορωνοϊού, η οποία προβλέπει ένα μείγμα επιχορηγήσεων, δανείων και εγγυήσεων ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ και προκάλεσε αντιπαράθεση πριν ακόμη ανακοινωθεί. Οι ελπίδες για μία συντονισμένη δημοσιονομική απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού ενισχύθηκαν μετά τη γαλλογερμανική πρόταση για ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να παρουσιάσει αργότερα σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την υλοποίηση του προγράμματός της αγοράς ομολόγων, ύψους πολλών τρισ. ευρώ, χωρίς τη γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) στην περίπτωση που το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο εξανάγκαζε την τράπεζα με το μεγαλύτερο μερίδιο στο πρόγραμμα να μη συμμετάσχει σε αυτό. Ωστόσο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ δήλωσε ότι η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας δεν θα επηρεάσει άμεσα την ΕΚΤ και δεν θα οδηγήσει στην έξοδο της Μπούντεσμπανκ από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Η Σνάμπελ διευκρίνισε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να διευρύνει τη χρήση των μέσων πολιτικής της, εάν κρίνει ότι χρειάζεται επιπλέον στήριξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης