Με αλματώδη ρυθμό αναπτύχθηκαν οι ευρωπαϊκές οικονομίες το γ’  τρίμηνο μετά την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας το προηγούμενο τρίμηνο εν μέσω των εκτεταμένων lockdowns για την ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 12,6% το τρίτο τρίμηνο από το δεύτερο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση ρεκόρ κατά 11,8% που είχε καταγράψει την προηγούμενη περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία μέτρηση της Eurostat είναι ελαφρώς καθοδικά αναθεωρημένη από την αρχική μέτρηση για ανάπτυξη 12,7% που είχε ανακοινώσει στα τέλη του Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η απασχόληση στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε το τρίτο τρίμηνο μετά τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας το προηγούμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, ο αριθμός των εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, εμφανίζοντας άνοδο ρεκόρ. Αυτό ακολουθεί τη βουτιά της απασχόλησης κατά 2,9% το προηγούμενο τρίμηνο, το χειρότερο μέγεθος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διευρύνθηκε τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της υπηρεσίας, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 24,8 δισ. ευρώ, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 190,3 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές τα 165,5 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης