Ευνοϊκό “πεδίο” για την επενδυτική δραστηριοποίηση και την υλοποίηση σχεδίων των εταιρειών είναι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων σε συνέδριο, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στο Λονδίνο.

Η Σερβία και οι χώρες της ευρύτερης περιοχής έχουν μπροστά τους λαμπρό μέλλον, τόνισε, από το βήμα των εργασιών του συνεδρίου που διοργανώνουν η Financial Times και το Επενδυτικό Φόρουμ Δυτικών Βαλκανίων (CIF), η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε δε, ότι η χώρα κάνει “βήματα προόδου” σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος και τη δημιουργία ακόμα πιο ευνοϊκών συνθηκών για την “τοποθέτηση” ξένων επενδυτικών σχεδίων.

Σύμφωνα με την κ. Μπρνάμπιτς, οι δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και η επίτευξη της μακροοικονομικής σταθερότητας οδήγησαν σε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους η αξία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 17% έναντι του 2018, σημείωσε.

Αναφερόμενη στις κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία, η κ. Μπρνάμπιτς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι εξωστρεφής και επιχειρεί να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας (PKS), Μάρκο Τσάντεζ είπε – στη διάρκεια της ομιλίας του στο ίδιο συνέδριο – ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων διαθέτει δυναμική, ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις. Αναλύοντας περαιτέρω τη δήλωσή του, τόνισε πως:

«Εάν δει κάποιος τις προοπτικές (σ.σ. των Δυτικών Βαλκανίων) την επόμενη πενταετία με επταετία, διαπιστώνει ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στα Δυτικά Βαλκάνια, έχει μεγαλύτερη αξία σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης. Παράδειγμα, η ψηφιακή οικονομία η οποία αυξάνεται με διψήφιο ποσοστό που ξεπερνά το 20%».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης