Στη χθεσινή συνεδρίαση των μελών του Eurogroup έγινε και η πρώτη συζήτηση για πιθανές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης μετά την επίσημη επανέναρξη των σχετικών διαβουλεύσεων από την Κομισιόν στις 19 Οκτωβρίου.

Ο κ. Ντόναχιου είπε ότι αναζητείται η ισορροπία μεταξύ της προώθησης επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και της ανάγκης για βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να «αποτελέσει άλλο ένα κεφάλαιο» στο «πολύ εκτενές βιβλίο» των αντιπαραθέσεων για το ΣΣΑ, στο οποίο «οι εδραιωμένες θέσεις διατυπώνονται ξανά και ξανά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει να είναι «ένα κεφάλαιο σε μια νέα ιστορία», της δημιουργίας των προϋποθέσεων «ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης στη μεταπανδημική εποχή». Υπενθύμισε, δε, ότι μόνο για την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης θα απαιτηθούν ετησίως κατά την ερχόμενη δεκαετία 520 δισ. ευρώ επιπρόσθετες επενδύσεις ανά την Ε.Ε.

Ο κ. Τζεντιλόνι υπονόησε ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει ομοφωνία για αλλαγή του ορίου χρέους από το 60% του ΑΕΠ στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων.

Ανέφερε ότι υπάρχει ευρεία συνειδητοποίηση ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθούν τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους που προκάλεσε η πανδημία, που να μην καταπνίξει την ανάκαμψη στις υπερχρεωμένες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η εξεύρεση του κοινού τόπου επί της πιο σταδιακής αυτής πορείας αποκλιμάκωσης του χρέους θα χρειαστεί πολλές ακόμα συζητήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης