Στο 12% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, από 10,5% τον Μάιο και 9,1% τον Απρίλιο. Η ακρίβεια «καίει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι όποιες αμυντικές κινήσεις περικοπής δαπανών και εξόδων δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες στο διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων και τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό και της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζει επίσης σοβαρότατο πρόβλημα οικονομικής αστάθειας, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η αναπτυξιακή προοπτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στο 8,6% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, από 8,1% τον Μάιο.

Σχετικά με το τι έπαιξε ρόλο στη νέα μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Ιούνιο η Εσθονία (22%), η Λιθουανία (20,5%), η Λετονία (19%), η Σλοβακία (12,5%) και η Ελλάδα (12%). Το χαμηλότερο πληθωρισμό καταγράφουν η Μάλτα (6,1%), η Γαλλία (6,5%), η Φινλανδία (8,1%) και η Γερμανία (8,2%).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης