Βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει την πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα συνεχίζει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, σε συνέντευξή του στον Πολίτη Κύπρου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, «έχουμε θέσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για αυτό, με μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην βελτίωση της οικονομίας της χώρας και μέσω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα εξοικονομεί αρκετά κεφάλαια, και με το αποθεματικό “μαξιλάρι” η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να βιαστεί να βγει στις αγορές, τόνισε.

Ο Strauch δήλωσε ότι η ελληνική υπηρεσία διαχείρισης χρέους κάνει το καλύτερο δυνατό και ακολουθεί μια σωστή στρατηγική για να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά.

Το κεφαλαιακό “μαξιλάρι” προσφέρει άνεση στους επενδυτές και δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προσφύγει στις αγορές μόνο όταν είναι σκόπιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρινίζει επίσης ότι το μαξιλάρι των αποθεματικών δημιουργήθηκε για να καλύψει τις πληρωμές κρατικού χρέους. Η χρήση του για άλλους σκοπούς, πρέπει να συμφωνηθούν από τα κράτη-μέλη του ESM, τόνισε.

Προσθέτει ότι δεν σχεδιάστηκε για κάτι άλλο πέραν της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων χρέους της χώρας.

«Είναι ένα στήριγμα σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για το κράτος. Για να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, θα απαιτούσε μια απόφαση από τον ESM».

Σε ερώτηση για τις μειώσεις των συντάξεων και για το εάν η ακύρωσή τους αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα υπαναχωρεί από τις μεταρρυθμίσεις ή εάν όντως αυτές οι περικοπές δεν είναι απαραίτητες πλέον καθώς η χώρα έχει πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ο Strauch τόνισε ότι η κατάσταση παρακολουθείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Όπως γνωρίζετε, θα υπάρξει Eurogroup στις 19 Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθεί το θέμα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.

Επίσης, η δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση –κάτι που είναι θετικό. Αλλά υπάρχει κατανόηση ότι οι προηγούμενες δεσμεύσεις υπό το πρόγραμμα ESM θα πρέπει να τηρούνται ή να συζητηθούν με τους θεσμούς. Επί του παρόντος βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης