Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασαν σήμερα στην Τουρκία την ολοκλήρωση μιας σημαντικής φάσης στην κατασκευή ενός σημαντικού αγωγού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας και φανερώνει την προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Στη διάρκεια τελετής, που έγινε με μεγάλη επισημότητα στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν μέσω βιντεοσύνδεσης την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο μήκους 930 χιλιομέτρων υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού αυτού ο οποίος ονομάζεται «TurkStream» ή μερικές φορές «Turkish Stream».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο TurkStream θα είναι πολύ ευεργετικός για τη χώρα μας και το έθνος μας, αλλά και για τους γείτονές μας και την περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν. «Εισερχόμαστε στην τελευταία φάση αυτού του ιστορικού προγράμματος».

Ο αγωγός αερίου, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές, πρόκειται να επιτρέπει τη μεταφορά κάθε χρόνο περίπου 31,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου που αντλείται στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν ανοίξουν οι βάνες, δεν απομένει πλέον να κατασκευαστεί παρά το χερσαίο τμήμα του που βρίσκεται στην Τουρκία, κάτι που προβλέπεται να γίνει στα τέλη του 2019.

Οι υποδομές αυτές, η κατασκευή των οποίων άρχισε το 2017, θα επιτρέψουν στη Ρωσία να εξάγει το αέριό της προς την Τουρκία, αλλά επίσης προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, όπου επικρατεί αστάθεια.

Ο TurkStream «θα μεταμορφώσει στην Τουρκία σ’ έναν σημαντικό (ενεργειακό) κόμβο», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη προσθέτοντας πως ο αγωγός αερίου θα γίνει ένα από τα σύμβολα της «ενίσχυσης της σύμπραξης» ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων, συνδέει τη ρωσική πόλη Ανάπα με την τουρκική πόλη Κιγίκιοϊ (Μήδεια). Αυτό το τμήμα του αγωγού αερίου τοποθετήθηκε με τη βοήθεια του Pioneering Spirit, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία κατασκευών στον κόσμο, μεγάλο όσο έξι ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της προσέγγισης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία έπειτα από τη σοβαρή διπλωματική κρίση που ξέσπασε το 2015 εξαιτίας της καταστροφής ενός ρωσικού αεροπλάνου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πάνω από τα σύνορα με τη Συρία.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται πλέον στενά στο θέμα της Συρίας, αλλά και στον τομέα της ενέργειας, με την κατασκευή από τη Ρωσία του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, καθώς και στον τομέα των όπλων.

Στη σημασία που αποκτά ο αγωγός φυσικού αερίου «Turk Stream» για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις αλλά και την ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ευκαιρία της τελετής ολοκλήρωσης της υποθαλάσσιας φάσης του αγωγού. Όπως μάλιστα δήλωσε και ίδιος ο Πούτιν, το μισό από το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση και της χερσαίας φάσης του έργου εντός του 2019, θα προωθείται στην ανατολική και Νότια Ευρώπη καθιστώντας την Τουρκία κέντρο μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Αναλυτές στον τουρκικό Τύπο σημειώνουν πως ο εν λόγω αγωγός ενδιαφέρει και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Τσίπρα, καθώς η Ελλάδα θα επιθυμεί να μεταφέρει από αυτόν τον αγωγό φυσικό αέριο προς την Ε.Ε..

Μετά τις κοινές δηλώσεις στις οποίες ο κ. Ερντογάν επεσήμανε την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών Τουρκίας-Ρωσίας και τη συνεργασία εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναλλαγές που θα αγγίζουν τα 100 δισ. δολάρια τον χρόνο. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά και στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα Άκουγιου αλλά και την αύξηση της προσέλευσης Ρώσων τουριστών στην Τουρκία που φέτος ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια.

Μετά τις δηλώσεις οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα. Στην συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στην Συρία, και η πορεία της συμφωνίας για το Ιντλίμπ.

Αθήνα και ΕΕ εξετάζουν την επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πρόσφατη αναφορά που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον αγωγό Turkish Stream κατά την ομιλία του στην 3η Σύνοδο κορυφής (Thessaloniki Summit 2018) των Βαλκανικών χωρών.

«H Ελλάδα προωθεί στις Βρυξέλλες την κατασκευή της δεύτερης διακλάδωσης του αγωγού Turkish Stream» έγραψε η οικονομική εφημερίδα Kommersant, ενώ το ρωσικό πρακτορείο TASS στο τηλεγράφημα του με τίτλο «Η Ελλάδα προωθεί στις Βρυξέλλες την συνέχεια του Turkish Stream στο έδαφος της», αναφέρεται εκτενώς στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού και στην ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 3η Σύνοδο κορυφής Thessaloniki Summit 2018 των Βαλκανικών χωρών, στην οποία παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, η πρωθυπουργός της Σερβίας και η αντιπρόεδρος της ρουμανικής κυβέρνησης, μιλώντας για την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή των Βαλκανίων, αναφέρθηκε στην «δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια» αλλά και στις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα».

«Την ίδια στιγμή, όμως, διερευνούμε, όπως προείπα, και τη δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια, αλλά δεν έχουμε σταματήσει να εργαζόμαστε και σε ένα τρίτο project, προωθώντας στις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον αγωγό Turkish Stream, η υποθαλάσσια εγκατάσταση του οποίου φθάνει στο τέλος της αυτές τις μέρες.

Στις 19 Νοεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρακολουθήσουν την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Οι δύο πρόεδροι, όπως έγραψε η εφημερίδα Izvestia επικαλουμένη τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου επί διεθνών θεμάτων Γιούρι Oυσακόφ θα παρακολουθήσουν την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του αγωγού, από την Κωνσταντινούπολη μέσω μιας μορφής τηλεδιάσκεψης.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα έχει μήκος 910 χιλιόμετρα και θα καταλήγει στα τουρκικά παράλια, κοντά στο χωριό Κουγιούκιοϊ (Μήδεια στους αρχαίους χρόνους), ενώ το χερσαίο του τμήμα θα έχει μήκος 180 χιλιομέτρων.

Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την τουρκική αγορά, ενώ η δεύτερη γραμμή , η οποία απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προμηθεύει, εφόσον δοθεί η έγκριση από την ΕΕ, τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ισχύς της κάθε γραμμής είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης