Με τους εισηγητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια, και τον ειδικό αγορητή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστα Κατσίκη, να υποστηρίζει ότι η χώρα μπαίνει επιτέλους στην κανονικότητα, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019.

«Είναι ο τέταρτος κρατικός προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτό είναι το πρώτο προσχέδιο προϋπολογισμού τής μεταμνημονιακής πλέον περιόδου, σε πείσμα όλων εκείνων που επένδυσαν συστηματικά στην αποτυχία αυτής της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Κατσίκης και πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιτυχής έξοδος της χώρας από το οικονομικό τέλμα και η μεταστροφή του κλίματος προς το θετικότερο είναι σήμερα μια πραγματικότητα, καθώς η μακρά περίοδος κατά την οποία δοκιμάστηκαν στο έπακρο οι αντοχές του ελληνικού λαού έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

«Ο κρατικός προϋπολογισμός 2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ενσωματωμένα όλα τα μνημονιακά μέτρα και τα συμπληρωματικά τους, που δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια. Το κυβερνητικό αφήγημα για προϋπολογισμό χωρίς μέτρα καταρρίπτεται από τη βαριά κληρονομιά φόρων-εισφορών και περικοπών, που ανέρχονται σωρευτικά πάνω από 20 δισ. ευρώ» σημείωσε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος.

«Συντάξατε ένα δήθεν εναλλακτικό σενάριο, προκειμένου να παιχθεί το επικοινωνιακό σας παιχνίδι με τους συνταξιούχους. Έχετε θεσμοθετήσει ένα μνημόνιο διάρκειας με υψηλά πλεονάσματα», τόνισε ο κ. Κουτσούκος, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση «ψήφισε έναν νόμο λαιμητόμο για τους συνταξιούχους, με μείωση των συντάξεών τους 30%».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα και στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των λαϊκών αναγκών» επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σχολιάζοντας το σενάριο για μη περικοπή των συντάξεων, ο κ. Καραθανασόπουλος αντέτεινε ότι στην ουσία «πρόκειται για αναδιανομή της φτώχειας, αφού ή θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά ή θα καταργηθούν τα “αντίμετρα”».

«Ακόμα και με την καλή εκδοχή του προϋπολογισμού -διατήρηση της προσωπικής διαφοράς- συνεχίζονται η φοροεπιδρομή και το πάγωμα των κοινωνικών δαπανών, ενώ και στις δύο εκδοχές διατηρούνται οι φοροαπαλλαγές και τα άλλα προκλητικά προνόμια του κεφαλαίου» πρόσθεσε.

«Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για πρώτη φορά ο αστερίσκος είναι πιο σημαντικός από το κείμενο ή καλύτερα το σενάριο Β είναι πιο σημαντικό από το σενάριο Α. Κυριαρχούν η αβεβαιότητα και ο ετεροκαθορισμός.

Όλα βρίσκονται στον αέρα. Η συμφωνία των Πρεσπών, η οικονομία, οι συντάξεις, η χρηματοδότηση της χώρας και το αύριο των πολιτών» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αποφάσεις της επιδεινώνει το κλίμα στην οικονομία, αναστέλλει επενδυτικές πρωτοβουλίες και επιβαρύνει την καθημερινότητα των νοικοκυριών και «αυτό δεν λέγεται επιστροφή στην κανονικότητα αλλά αύξηση της ανασφάλειας».

Για ακόμη έναν προϋπολογισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των διεθνών δανειστών, στους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης