Μεσαία τάξη και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφήνονται, από την κυβέρνηση, στη μοίρα τους, δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

   «Παρακολουθήσαμε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο φόρουμ της ΔΕΘ μπροστά από ένα σύνθημα: “η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης”. Όμως, τελικά, με τις επιλογές της πολιτικής της ΝΔ και πολύ περισσότερο με τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού αυτό που ισχύει είναι μία χώρα που συνεχώς βυθίζεται στην οικονομική και κοινωνική κρίση και ανασφάλεια», είπε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σχολίασε ότι «ο πρωθυπουργός επανέλαβε όλη τη λογική της ανοσίας της αγέλης, δηλαδή στήριξη των μεγάλων παραγόντων της οικονομίας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και η μεσαία τάξη αφήνονται στη μοίρα τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατήγγειλε εμπαιγμό των συνταξιούχων σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά αλλά και για απειλή/εξαγγελία για το νέο ασφαλιστικό στη λογική του ασφαλιστικού Πινοσέτ.

   «Είδαμε να επιβεβαιώνονται όλα τα αντεργατικά μέτρα της αποδιάρθρωσης της εργασίας και να προαναγγέλλεται η θλιβερή και ανησυχητική συνέχεια. Η πραγματικότητα είναι πως το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτυπώνονται όλα τα ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας και της αντεργατικής πολιτικής της ΝΔ που είχε ήδη ξεκινήσει από την επομένη των εκλογών», είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

   Ως προς το ζήτημα των συνταξιούχων, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   – Τον Ιούλιο ο κ. Μητσοτάκης είχε βιαστεί να διαψεύσει όσα έλεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δυστυχώς με όσα είπε στη Θεσσαλονίκη και με το τωρινό νομοσχέδιο αυτά επιβεβαιώνονται.

   – Από τα 3,9 δισ. που το ΣτΕ είχε αναγνωρίσει ως νόμιμα αναδρομικά των συνταξιούχων βλέπουμε μόνο το 1,4 δισ. να αναλογεί στους συνταξιούχους με αυτό το νομοσχέδιο.

   – Οι 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι που μένουν εκτός είναι και οι πλέον χαμηλόμισθοι.

   «Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε πως η εργασία είναι ακριβή στην Ελλάδα και ότι χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίησή της, δηλαδή στη γραμμή του άτυπου μνημονίου Πισσαρίδη», παρατήρησε επίσης η κ. Ξενογιαννακοπούλου και κατήγγειλε ότι μόνο το συζητούμενο νομοσχέδιο επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους:

   * μείωση του δώρου των Χριστουγέννων,

   * μονομερή αλλαγή του συστήματος υπερωριών, υποχρεωτική απλήρωτη εργασία.

   * παράταση του αποτυχημένου προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

   * παράταση αναστολής των συμβάσεων με το πρόσχημα ότι δε θα οδηγήσει σε απολύσεις ενώ βλέπουμε με υπουργικές αποφάσεις να απολύονται και επισήμως όσοι ήταν σε αυτό το σύστημα.

   «Τρεις επιλογές έχουν οι εργαζόμενοι σήμερα στην Ελλάδα: είτε την ένταξη στη Συνεργασία (μείωση μισθού), είτε την αναστολή σύμβασης (με το επίδομα που έχει και όλες τις μειώσεις που αναλογούν) και την υποχρεωτικότητα των υπερωριών, είτε την ανεργία. Σε αυτόν τον κόσμο λέτε πως θα προβείτε σε περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

   «Καταγγέλλουμε την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία ώστε κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του. Στηρίζουμε την εργασία, το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά δικαιώματα ή πηγαίνουμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα με υποχρεωτική εργασία χωρίς μισθό;», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης