Συγκρατημένες πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στις τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η διάχυτη ανησυχία που επικρατεί για την εξάπλωση του κοροναϊού και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία, σε συνάρτηση με τις ασθενικές επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας στο αναπτυξιακό μέτωπο, διαμορφώνουν ένα αρνητικό κλίμα στις αγορές των ομολόγων στην ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να υιοθετήσουν αύριο μία συμφωνία η οποία δεν αφήνει περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση, καθώς διατηρείται το «απαράβατο όριο» του 3% ΑΕΠ για το έλλειμμα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα ζητείται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών η αύξηση των δημόσιων δαπανών.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,97% από 0,93% την Παρασκευή έναντι -0,40% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να αυξηθεί στο 1,37% από το 1,32%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρώ, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών (1,0821).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρνητικά επηρεάζουν το ευρωπαϊκό νόμισμα τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με την ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις του κοροναϊού. Υπενθυμίζεται ότι στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ ενισχύθηκε σε τριμηνιαία βάση στο δ’ τρίμηνο κατά 0,1% και σε ετήσια βάση εμφάνισε τη μικρότερη αύξηση (0,9%, εκτίμηση: 1%) από το δ’ τρίμηνο 2013. Συνολικά για το 2019, η ετήσια ενίσχυση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,2%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,276%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,335%, στη διάρκεια των 3 μηνών στο -0,392% και στο μήνα στο -0,452%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0835 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης