Ανταπόκριση από τη Μελβούρνη: Δημήτρης Μαθέας

Τη δημιουργία γραφείου για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, το οποίο θα στεγάζεται στο κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, εξετάζει θετικά το Υπουργείο Οικονομίας Τη δημιουργία γραφείου για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, το οποίο θα στεγάζεται στο κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, εξετάζει θετικά το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος επισκέπτεται την Αυστραλία και ως επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού «Enterprise Greece» (Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.), η πρόταση που υπεβλήθη από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργιάδη για δωρεάν παροχή χώρου στο κτήριο της Κοινότητας, προκειμένου να λειτουργήσει γραφείο του οργανισμού, θα συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα που έλαβε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με εκπροσώπους της ομοσπονδιακής και της πολιτειακής κυβέρνησης, αλλά και με μεγάλους επιχειρηματίες και επενδυτές σε όλη την Αυστραλία, τονίζοντας ιδιαίτερα το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία (Superannuation Funds) της Αυστραλίας για να επενδύσουν στην Ελλάδα και τη δημόσια περιουσία.


«Η χώρα άλλαξε σελίδα»

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας Βασίλη Παπαστεργιάδη, μπροστά από το εντυπωσιακό νέο πολυώροφο κτήριο της Κοινότητας στο κέντρο της πόληςΗ χώρα έχει αλλάξει σελίδα, ίσως και κεφάλαιο, είπε ο υπουργός, παρουσιάζοντας στοιχεία που κατά την άποψή του τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εφέτος η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 2% και στο 3-3,5% τα επόμενα χρόνια, γεγονός που σηματοδοτεί τη δυναμική ανάκαμψης και σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι εξαγωγές το 2017 αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ οι ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση 161% από το 2016.

Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Τα Νέα» της Μελβούρνης, για τους υφιστάμενους υψηλούς συντελεστές φορολογίας, που είναι αποτρεπτικός παράγοντας για πολλές επενδύσεις στη χώρα, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι υπάρχουν κίνητρα φορολογικά και εργασιακά, καθώς και διαδικασίες για τις στρατηγικές επενδύσεις που «κάνουν μια επένδυση πιο ελκυστική απ’ ό,τι φαίνεται», δηλαδή άφησε να εννοηθεί ότι οι επενδύσεις αυτές θα τύχουν κρατικής στήριξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στους κλάδους του τουρισμού, της ακίνητης περιουσίας, της εξόρυξης υδρογονανθράκων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της αγροτικής ανάπτυξης, των logistics, της τεχνολογίας, αλλά και για έργα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στο ελληνικό προξενείο της Μελβούρνης, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι: «Τεράστιο πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί η γραφειοκρατία, που δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε μία μέρα, έναν μήνα ή έναν χρόνο. Όμως, με το πρόγραμμα ”fast track” δρομολογείται η απλοποίηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που σχετίζονται με μια αδειοδότηση ή με την επίλυση και έγκριση διαφόρων ζητημάτων».

Η καθημερινότητα του πολίτη

Παπαδημητρίου: Η ανεργία είναι ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα κι ας έχει κατέβει επτά ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανέλαβε η κυβέρνησηΣε ερώτηση της ομογενειακής εφημερίδας της Μελβούρνης για τις δημοσκοπήσεις κι αν ο πολίτης σήμερα στην Ελλάδα συμμερίζεται τη βελτίωση της κατάστασης, την οποία επικαλέστηκε ο υπουργός επισημαίνοντας πως την αναγνωρίζουν οι αγορές και ο επιχειρηματικός κόσμος, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα δεν δίνω καμία σημασία στις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις γίνονται από τα Μέσα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, η οποία είναι σε απελπιστική κατάσταση. Αυτό το θετικό κλίμα που υπάρχει δεν έχει περάσει ακόμη στην καθημερινότητα του πολίτη. Αν ο πολίτης είναι δυσαρεστημένος, αυτό είναι γιατί δεν έχει ακόμη καταλάβει αυτά που έχουν γίνει. Αυτό είναι λογικό. Η ανεργία είναι ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα κι ας έχει κατέβει επτά ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός «Enterprise Greece» (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την προσέκλυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης