ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αξιολογήσουν την εφαρμογής της εμπορικής συμφωνίας “πρώτης φάση” που υπέγραψαν τον Ιανουάριο

Αυτό αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας», σύμφωνα με το CNBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου έρχεται μερικές ημέρες μετά το δημοσίευμα του Reuters ότι οι προγραμματισμένες για το προηγούμενο Σάββατο συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών αναβλήθηκαν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNBC, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η “πρώτη φάση” της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία υπογράφηκε τον Ιανουάριο, έβαλε προσωρινό τέλος στον καταστροφικό εμπορικό πόλεμο που είχε ξεκινήσει μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου, με εκατέρωθεν επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Κίνα έχει δεσμευθεί να αυξήσει την επόμενη διετία τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών τουλάχιστον κατά 200 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με το 2017, αλλά μέχρι τώρα το Πεκίνο δεν έχει επιτύχει τον στόχο, εν μέρει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που έπληξε τη ζήτηση στη χώρα.

Κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, οι αγορές αμερικανικών προϊόντων που έχει πραγματοποιήσει η Κίνα αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 25% του συμφωνηθέντος ποσού για το σύνολο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του think tank Peterson Institute for International Economics.

Εν τω μεταξύ, η αξιολόγηση της εφαρμογής της εμπορικής συμφωνίας “πρώτης φάσης” πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα έχουν επιδεινωθεί εκ νέου, με τις διαμάχες να εκτείνονται πλέον -πέραν του εμπορίου- και στην προέλευση του κορονοϊού που έχει προκαλέσει την πανδημία, στους κινεζικούς κολοσσούς τεχνολογίας που φέρονται να απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ αλλά και τις πρωτοβουλίες του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης