Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων δεν είναι θετικό για πολλούς εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς λόγους. Οι επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής, αλλά σήμερα εμφάνισαν σχετική νευρικότητα.

Έτσι, έντονες διακυμάνσεις κατέγραψε η τιμή του 10ετούς ομολόγου καθώς η απόδοση του κινήθηκε από το 1,32% έως το 1,34%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,32% από 1,36% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,59% να διαμορφωθεί στο 1,91% απο 1,95%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γενικότερα το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για τις ευρωπαικές αγορές ομολόγων καθώς επικρατεί προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του νέου πακέτου μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην εγχώρια αγορά, το διαγραφόμενο δημοσιονομικό κενό στον Προϋπολογισμό του 2019 επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι επίσημοι δανειστές της χώρας εκτιμούν ότι στον Προϋπολογισμό του 2020, προσχέδιο του οποίου αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, θα απαιτηθούν πρόσθετα περίπου 900 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 17 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ.ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς . Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς ανοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0986 δολ. από 1,0962 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρέασαν το δολάριο τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακακοινώθηκαν σήμερα. Συγκεκριμένα στην αμερικανική οικονομία δημιουργήθηκαν μόνο 136.000 νέες θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο, εξέλιξη που ενέτεινε την ανησυχία των αναλυτών για τις επιπτώσεις που έχει ο εμπορικός πόλεμος και στην οικονομία των ΗΠΑ.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,334%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,383%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,419% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,457%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης