«Σύμφωνα με την υπογεγραμμένη συμφωνία, από το 2019, το Ισραήλ θα γίνει ο προμηθευτής ενέργειας για δύο αραβικά κράτη», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Yuval Steinitz εξηγώντας ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα παραλάβουν προμήθειες από το Ισραήλ.

Επιπλέον, ο Steinitz ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ κατασκευάζει το μεγαλύτερο αγωγό φυσικού αερίου κάτω από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη, το μήκος του οποίου εκτιμάται ότι είναι 2.000 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα όπως ανακοίνωσε, το Ισραήλ σχεδιάζει να εισέλθει σε τμήμα της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ο υπουργός, ωστόσο, δεν προσδιόρισε την τελική τιμή του φυσικού αερίου για τη Μέση Ανατολή ή για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος θα συνδέει τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Αφροδίτη» με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ και τις ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες.

Το κοίτασμα Λεβιάθαν, το οποίο ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, είναι ένα από τα μεγαλύτερα νεαρά αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα, ο όγκος των αποθεμάτων του Λεβιάθαν ανέρχεται σε περίπου 620 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης