Το ανταλλακτήριο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Quadriga CX έχει ένα πρόβλημα αξίας 200 εκατ. δολ. χωρίς κάποια προφανή λύση – άλλο ένα παράδειγμα για τους κινδύνους στον άναρχο κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Καναδική εταιρεία δεν μπορεί να ανακτήσει περίπου 190 εκατ. δολάρια Καναδά ($145 εκατ.) σε Bitcoin, Litecoin, Ether και άλλα ψηφιακά νομίσματα πελατών της, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έχουν κατατεθεί σε δικαστήριο στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας. Δεν μπορεί επίσης να πληρώσει 70 εκατ. δολ. Καναδά σε μετρητά που χρωστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσβαση στα ψηφιακά “πορτοφόλια” της Quadriga CX – μια εφαρμογή που αποθηκεύει τα “κλειδιά” για την αποστολή και λήψη κρυπτονομισμάτων – φαίνεται ότι χάθηκε με το θάνατο του επικεφαλής της εταιρείας Gerald Cotten.

Ο Cotten πέθανε στις 9 Δεκεμβρίου στην Ινδία από επιπλοκές της νόσου του Crohn. Ήταν μόλις 30. Ήταν πάντα ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα ασφάλειας – το laptop, η ηλεκτρονική του διεύθυνση και τα συστήματα μηνυμάτων που χρησιμοποιούσε για την επιχείρηση του ήταν κρυπτογραφημένα, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση της χήρας του, Jennifer Robertson.

Είχε αναλάβει επίσης την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των κεφαλαίων και των νομισμάτων καθώς και για τις τραπεζικές και λογιστικές εργασίες της εταιρείας του και προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων είχε μεταφέρει τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα σε αποθήκευση εκτός δικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα είναι ότι η Robertson δεν μπορεί να βρει τους κωδικούς ή άλλα αρχεία για την επιχείρηση. Ειδικοί που προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλους υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα του Cotten είχαν μόνο “περιορισμένη επιτυχία” και οι προσπάθειες παράκαμψης ενός κρυπτογραφημένου κλειδιού απέτυχαν, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι έχει ζητήσει από ένα δικαστήριο της Νέας Σκωτίας να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της για όσο διάστημα προσπαθεί να επιλύσει “σημαντικά χρηματοοικονομικά θέματα” τα οποία επηρεάζουν την ικανότητα της να εξυπηρετεί τους πελάτες της.

“Τις τελευταίες εβδομάδες εργαζόμαστε εκτεταμένα για να επιλύσουμε τα θέματα ρευστότητας και αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, τον εντοπισμό και ταυτοποίηση των πολύ σημαντικών αποθεμάτων σε κρυπτονομίσματα που φυλάσσονται σε ψηφιακά πορτοφόλια”, αναφέρει η εταιρεία μεταξύ άλλων. “Δυστυχώς οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν σημείωσαν επιτυχία”.  

Το αδιέξοδο έχει τροφοδοτήσει θεωρίες σε φόρουμ συζητήσεων στο διαδίκτυο, με ορισμένους χρήστες να αναρωτιούνται αν η όλη υπόθεση είναι μια απάτη, αμφισβητώντας ακόμα και το θάνατο του CEO της εταιρείας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης