Μία περίπου ώρα πριν ο Τζουζέπε Κόντε γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, για να λάβει πιθανότατα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, κύκλοι του προέδρου αφήνουν αιχμές για το πρόσωπο που Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα προορίζουν για υπουργό Οικονομικών.

«Ο πρόεδρος δεν εκτιμά οικονομολόγους που είναι κατά του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσαν πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Το σχόλιο, έστω και υπό καθεστώς ανωνυμίας, ήρθε μετά την επιβεβαίωση του ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι ότι επιθυμεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών να αναλάβει ο Πάολο Σαβόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 81χρονος οικονομολόγος είναι αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός, με πλούσια εμπειρία τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην κεντρική τράπεζα, ενώ έχει μακρά προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα.

Πρόκειται με λίγα λόγια για μία σεβαστή προσωπικότητα και έναν «εκπρόσωπο του κατεστημένου», του οποίου οι οικονομικές θέσεις δεν θεωρούνται παράδοξες ή ακραίες. Ωστόσο είναι άκρως επικριτικός έναντι του ευρώ, το οποίο και έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «προβληματικό εγχείρημα».

Έχει δε πρόσφατα επισημάνεί ότι η ένταξης της χώρας στη νομισματική ένωση ήταν ιστορικό λάθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πληροφορίες για τον Σαβόνα ήταν εκείνες που έδωσαν σήμερα ώθηση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Ωστόσο μετά το σχόλιο από το περιβάλλον του προέδρου, οι πιέσεις στο ιταλικό ενεργητικό αμβλύνονται.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης