Ένα άτακτο Brexit θα πλήξει την απασχόληση στην Ιρλανδία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019, 13:11
Ένα άτακτο Brexit θα πλήξει την απασχόληση στην Ιρλανδία

Η απασχόληση στην Ιρλανδία θα μειωθεί κατά 3,4%, εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, συγκριτικά με το εάν η γειτονική της χώρα παραμείνει στο μπλοκ, με βάση έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εάν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς να υπάρχει μια συντεταγμένη μεταβατική περίοδος για το εμπόριο, στην Ιρλανδία θα δημιουργηθούν 80.000 λιγότερες θέσεις εργασίας τα επόμενα 10 χρόνια εξαιτίας ενός συνδυασμού περικοπών θέσεων εργασίας και ρόλων που θα δημιουργούνταν σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας είχε προβλέψει 50.000 λιγότερες θέσεις εργασίας σε παρόμοιο σενάριο.

Λόγω των στενών εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, η μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESRI) εκτιμά ότι εάν η Βρετανία αποχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο από την Ε.Ε., η απασχόληση θα μειωθεί κατά 1,8% συγκριτικά με το εάν τα πράγματα στο εμπόριο παραμείνουν ως έχουν, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45.000 θέσεις εργασίας.

Όλες οι προβλέψεις που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής αφήνουν να εννοηθεί ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Ιρλανδίας --η οποία ξεπερνά κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. τα τελευταία πέντε χρόνια-- θα καταγράψει και πάλι ρυθμούς ανάπτυξης, εάν η Βρετανία αποχωρήσει με ή χωρίς συμφωνία, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Το ESRI, ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο που χρηματοδοτείται μερικώς από το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερος σε σχέση με το τι θα ήταν σε 10 χρόνια με μία συμφωνία και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε περίπτωση χαοτικής εξόδου χωρίς συμφωνία.

Η αρχική μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών τον Ιανουάριο προέβλεπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερος από τις προβλέψεις έως το 2023 βάσει ενός άτακτου Brexit, ενώ η ιρλανδική κεντρική τράπεζα εκτίμησε το πλήγμα στις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε μία δεκαετία.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019, 13:11