Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας θα επιβραδυνθεί φέτος εξαιτίας των υψηλότερων εμπορικών κινδύνων και των μεγαλύτερων αβεβαιοτήτων παγκοσμίως, αναφέρει το συμβούλιο των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας την εξάρτηση της οικονομικής υπερδύναμης της Ευρώπης από το διεθνές εμπόριο.

«Η γερμανική οικονομία διατηρεί μία από τις μακροβιότερες ανοδικές κινήσεις στην μεταπολεμική περίοδο», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες στο ετήσιο report τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ωστόσο, ένα λιγότερο ευνοϊκό εμπορικό περιβάλλον, τα προσωρινά ζητήματα παραγωγής και τα εμπόδια, επιβραδύνουν το ρυθμό της ανάπτυξης», αναφέρεται.

Η ομάδα των ειδικών προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά μόλις 1,6% σε ετήσια βάση, μετά από το 2,2% του προηγουμένου έτους, και κατά 1,5% το 2019.

Πρόκειται για αξιοσημείωτη αναθεώρηση καθώς οι σύμβουλοι είχαν προηγουμένως προβλέψει ανάπτυξη 2,3% για αυτό το έτος και 1,8% για το επόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αβέβαιο μέλλον της παγκόσμιας οικονομικής τάξης και η αναπόφευκτη δημογραφική αλλαγή, συνιστούν τεράστιες προκλήσεις για τη γερμανική οικονομία. Αυτό απαιτεί τον καθορισμό της κατάλληλης πορείας για την οικονομική πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Christoph Schmidt.

Οι προβλέψεις του Συμβουλίου είναι πιο απαισιόδοξες από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,8% φέτος και στο επόμενο έτος, και επίσης πιο επιφυλακτικές από το outlook που έδωσε το ΔΝΤ, το οποίο αναμένει ανάπτυξη 1,9% φέτος και στο επόμενο έτος, μετά από το 5,7% του προηγουμένου έτους, και επιβράδυνση στο 4,9% το 2019.

Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες κάλεσαν την κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους περισσότερο από ό,τι σχεδιάζει και να εξαλείψει τον φόρο αλληλεγγύης, μια προσαύξηση φόρου ύψους 5,5% η οποία εισήχθη το 1991 για να βοηθήσει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην πρώην Ανατολική Γερμανία, για όλους, και όχι απλώς για τα χαμηλά εισοδήματα.

«Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει πιο σκληρό διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό», ανέφερε το συμβούλιο.

Επίσης, τονίζει πως ένας τρόπος για να καλυφθεί το έλλειμμα εξειδικευμένων υπαλλήλων στη Γερμανία, θα ήταν ο σχεδιαζόμενος νόμος μετανάστευσης για τους ειδικευμένους εργαζόμενους.

«Η Μετανάστευση διαδραματίζει έναν όλο και περισσότερο σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας και τώρα αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% της αύξησης στην απασχόληση, που υπόκειται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης», ανέφερε το report.

Επίσης, το συμβούλιο άσκησε κριτική στην ΕΚΤ για την τρέχουσα επεκτατική νομισματική πολιτική της. «Η ΕΚΤ θα χρειαστεί να διαχειριστεί την μετάβαση σε μια φυσιολογική νομισματική πολιτική με επιτυχία, προκειμένου να σταθεροποιήσει την ευρωζώνη μόνιμα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης