Οι ελπίδες για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit δείχνουν οριακά υψηλότερες σήμερα με τη συνάντηση στις Βρυξέλλες των επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, μία ημέρα αφότου το Λονδίνο παρέδωσε τις προτάσεις του επί της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο Στιβ Μπάρκλεϊ συζήτησαν το θέμα του backstop, της δικλείδας ασφαλείας για την αποτροπή ενός σκληρού ιρλανδικού συνόρου, όπως επίσης και τις ιδέες που πρότεινε το Λονδίνο, όπως έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Βρετανία θέλει την εξάλειψη του όρου του backstop υπό τον φόβο ότι θα δεσμευτεί επ’ αόριστον από τους τελωνειακούς κανονισμούς της ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες επιμένουν στην ανάγκη εγγυήσεων.

«Απέχουμε πολύ από μια συμφωνία που θα μπορούσε να ταιριάξει με τις κόκκινες γραμμές της ΕΕ, όμως ίσως να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία» είπε σήμερα μια διπλωματική πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι υπάρχει μια «ώθηση» στις συζητήσεις με την ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίσημο ανακοινωθέν της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε πιο διστακτική, αναφέροντας ότι οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν προκειμένου «οι τεχνικές συζητήσεις να συνεχιστούν».

«Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές θέλουν να φθάσουν σε μια συμφωνία και εργαζόμαστε σκληρά για αυτό» υπογράμμισε ο Μπάρκλεϊ.

«Προχωράμε, υπάρχει μια ώθηση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των τεχνικών ομάδων».

Οι συζητήσεις αφορούν ένα πρώτο σύνολο «απόψεων, αρχών και ιδεών που υπέβαλε η Βρετανία» διευκρίνισαν οι Βρυξέλλες.

Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε, οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι είναι «απαραίτητη μια πραγματοποιήσιμη και νομικά λειτουργική λύση» προκειμένου να αντικαταστήσει το backstop.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης