Η επιβράδυνση που καταγράφεται παγκοσμίως στο πεδίο των άμεσων ξένων επενδύσεων δεν είναι καλή είδηση για την Ευρώπη, αν και η Σλοβενία δεν έχει «δει» πτώση τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν από ομιλητές στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ, μόνο εάν η Ευρώπη σκέπτεται το μέλλον, μπορεί όχι απλώς να το προλάβει, αλλά να βρεθεί μπροστά από αυτό, ικανοποιώντας τις αγοραστικές ανάγκες που προκύπτουν, απαντώντας στις τεχνολογικές προκλήσεις και δημιουργώντας επιχειρηματικά «σημεία αναφοράς» που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η Σλοβενία, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Ζντράβκο Ποτσιβάλσεκ, είναι ένας αξιόπιστος προορισμός άμεσων ξένων επενδύσεων και στοχεύει να καταστεί ακόμα πιο «ελκυστική» για το ξένο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ο υπουργός, εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου προσέλκυσης περισσότερων ξένων επενδύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα ευρήματα έρευνας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Οικονομική Ανάπτυξη (UNCTAD), η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 73% και διαμορφώθηκε σε 100 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Σλοβενίας επεσήμαναν πως η Ευρώπη για να βρει τον βηματισμό της και να μη μείνει πίσω σε σχέση με άλλες αγορές, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε νέες λύσεις. Πάντως, όπως σημείωσαν οι ομιλητές, οι χώρες της Ευρώπης παραμένουν ελκυστικές για άμεσες ξένες επενδύσεις, κάτι που οφείλεται στο φορολογικό τους περιβάλλον, στη ρυθμιστική τους διαφάνεια και στο κράτος δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης