Η στήριξη της ελληνικής ελαιοκομίας συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν στις Βρυξέλλες.

Πριν από περίπου 40 ημέρες (8 Μαΐου) ο Έλληνας υπουργός είχε αποστείλει επιστολή στον κ. Χόγκαν ζητώντας τη στήριξή και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ελαιολάδου και κατά τη συνάντησή τους αναλύθηκαν οι συνθήκες που επικράτησαν το 2018 στην χώρα που επηρέασαν καταλυτικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον Ευρωπαίο Επίτροπο, οι υψηλές θερμοκρασία σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης την περίοδο 2018 – 2019 συνετέλεσαν στη μείωση της παραγωγής, λόγω της έντονης προσβολής από δάκο και γλοιοσπόριο.

Αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή να μειωθεί στους 185.000 τόνους την περίοδο 2018-2019, έναντι 346.000 τόνων το 2017-18 και 287.000 τόνων κατά μέσο όρο την προηγούμενη τριετία.

Από την πλευρά του ο κ. Χόγκαν δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως και τις προτάσεις που τέθηκαν και πολύ σύντομα θα έχει καταλήξει σε πρόταση σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης