Ως ένα σημαντικό παράδειγμα της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που πλέον προωθεί η Ελλάδα στις διεθνείς εκθέσεις, χαρακτηρίζεται η συμμετοχή οκτώ μεγάλων ελληνικών εταιρειών που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό τομέα, στην διεθνή έκθεση Big 5 Construct Egypt, που άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο του Καΐρου.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικισμού της Αιγύπτου Άσεμ Ελ Γκάζαρ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Μουστάφα Μαντμπούλι στα σημερινά επίσημα εγκαίνια, στάθηκε αρκετή ώρα στα ελληνικά περίπτερα, όπου τον καλωσόρισε και του μίλησε για τις ελληνικές εταιρείες ο σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο Παντελής Γκάσιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι όλη την ελληνική παρουσία στηρίζει καθοριστικά ο Οργανισμός «Enteprise Greece Invest and Trade», με την εκπρόσωπο του Τμήματος Διεθνών Εκθέσεων κα Βιβή Καλαμάρα να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την τεράστια σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στην διεθνή αυτή έκθεση.

«Η αγορά της Αιγύπτου είναι πολύ σημαντική, διότι η Αίγυπτος αποτελεί την πύλη της Αφρικής», τονίζει η κα Καλαμάρα, επισημαίνοντας ότι ο οργανισμός «Enteprise Greece Invest and Trade» στηρίζει την παρουσία οκτώ ελληνικών εταιρειών στην έκθεση ως ο επίσημος εθνικός φορέας του Ελλάδας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, που προωθεί τις ελληνικές εξαγωγές και βελτιώνει και αναδεικνύει τις ελληνικές δυνατότητες από πλευράς επενδύσεων, προωθώντας την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν στην έκθεση, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΤΕΜΑΚ Ηρώδης Μητσόπουλος θεωρεί ότι η παρουσία των ελληνικών εταιρειών στο Κάιρο συμβάλλει στην περαιτέρω κατάκτηση της διεθνούς αγοράς, με το δεδομένο ότι η Αίγυπτος παρουσιάζει από τους μεγαλύτερους δείκτες ανάπτυξης στον κατασκευαστικό τομέα. Και η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει στις αναπτυξιακές προσπάθειες της Χώρας του Νείλου, καταλήγει ο κ. Μητσόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπροσωπώντας μία άλλη ελληνική εταιρεία, ο τεχνικός δ/ντής της Aluminco Νικόλαος Μυκονιάτης τονίζει ότι «η Αίγυπτος προσφέρεται για μεγάλα ανοίγματα και σημαντικές επιχειρηματικές επαφές, καθώς είναι μία χώρα που γενικότερα παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη».

Αξίζει να επισημάνουμε ότι φέτος είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει η Ελλάδα στην έκθεση αυτή του Καΐρου, με εταιρείες που κυρίως εστιάζουν τα προϊόντα τους στη διαχείριση των υδάτων αλλά και στα ειδικά δομικά υλικά, τομέας εξαιρετικά σημαντικός για τις ελληνικές εξαγωγές από κοινού με τα τρόφιμα και την ιχθυοκαλλιέργεια.

«Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στην έκθεση Big 5 Construct Egypt, τονίζει ο κ. Γκάσιος, επισημαίνοντας το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο ότι το ΑΕΠ κατασκευών στην Αίγυπτο προσεγγίζει το 10% σε ετήσιο επίπεδο.

Και μάλιστα, όπως ο Σύμβουλος ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας ανέφερε, η Αίγυπτος έχει ανάγκη από προηγμένη τεχνολογία στον τομέα αυτό, που η Ελλάδα μπορεί πράγματι να προσφέρει καθώς οι αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις είναι από τις κορυφαίες του είδους.

«Με την παρουσία της στην Big 5 Construct Egypt, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι πράγματι (ως μάλιστα διακρινόμενη ανάμεσα στις δέκα τιμώμενες χώρες της έκθεσης) αποτελεί σημαντικό παίκτη στον τομέα των δομικών υλικών τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς ήδη δραστηριοποιούνται αντίστοιχες εταιρείες στην Αίγυπτο», κατέληξε ο κ. Γκάσιος.

Οι ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στην Big 5 Construct Egypt είναι οι: ALUMINCO, INTERPLAST, KAMARIDIS GLOBAL WIRE, MARIS POLYMERS, MATHIOS REFRACTORIES, PLANET SOL – M. CHARALAMBIDOU & SIA, TEMAK και WATERA HELLAS.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση Big 5 Construct Egypt συμμετέχει και η Κύπρος με μία εταιρεία, την MITAS GENERATORS LTD. Συνολικά, στην έκθεση συμμετέχουν 240 μεγάλες εταιρείες από είκοσι χώρες από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιορδανία, η Κορέα, το Ομάν, η Πολωνία, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία, η Ταϋλάνδη, η Τυνησία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και φυσικά, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης