Οι προκλήσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα έχουν αυξηθεί εν μέσω των καθοδικών κινδύνων στο οικονομικό outlook, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) στην τελευταία Αξιολόγηση της Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα παρέχοντας μια εκτίμηση για τους δυνητικούς κινδύνους στη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Στην αξιολόγηση της η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι η ασθενέστερη από το αναμενόμενο οικονομική μεγέθυνση και η πιθανή κλιμάκωση της εμπορικής έντασης θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα υποχώρηση των αγορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρει ακόμα ότι η χαμηλή τραπεζική κερδοφορία, το υψηλό δημόσιο χρέος σε ορισμένες χώρες και ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα είναι οι βασικές αδυναμίες του χρηματοοικονομικού συστήματος.

«Είναι θετικό πάντως ότι οι τράπεζες έχουν ενισχύσει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα και το χρηματοοικονομικό σύστημα είναι πιο ποικιλόμορφο», προσθέτει.

“Εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι στις προοπτικές της ανάπτυξης υλοποιηθούν, οι κίνδυνοι στη χρηματοοικονομική αστάθεια ενδεχομένως να αυξηθούν”, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ανάπτυξης το 2019 στο 1,1% από 1,7% προηγουμένως.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στην τελευταία συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής τον Απρίλιο είχε προειδοποιήσει ότι η επιβράδυνση της δυναμικής της ανάπτυξης συνεχίζεται το 2019, κάνοντας λόγο για αντίξοους παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο που «εξακολουθούν να επιδρούν δυσμενώς στις εξελίξεις όσον αφορά την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ».

Στην αξιολόγηση της η ΕΚΤ προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι ο κλάδος των μοχλευμένων δανείων είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην υποχώρηση της εταιρικής κερδοφορίας.

Ως μοχλευμένο δάνειο νοείται δάνειο που χορηγείται σε εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο που έχει ήδη σημαντικά χρέη.

Προειδοποιεί επίσης ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας και σε αυτό το πλαίσιο καλεί τα πιστωτικά ιδρύματα να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Ο ΕΚΤ σημειώνει ακόμα ότι η ανάληψη μεγαλύτερων κινδύνων στον κλάδο των επενδυτικών fund επίσης αποτελεί πηγή ανησυχίας, ενώ επίσης προειδοποιεί για το ενδεχόμενο διόρθωσης των τιμών των ακινήτων εάν υλοποιηθούν οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης