Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κερδίζει έδαφος και η απότομη πτώση της ανεργίας είναι ενθαρρυντική, αλλά ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη παρουσιάσει πειστικές ενδείξεις μιας βιώσιμης ανοδικής τάσης, απαιτώντας τη συνέχιση του προγράμματος, αναφέρει η ΕΚΤ.

Η άνοδος του ευρώ επίσης αποτελεί πηγή ρίσκου για την πληθωρισμό, διότι υποδηλώνει συγκράτηση των πιέσεων των τιμών, απαιτώντας εποπτεία, αναφέρει η ΕΚΤ στην τακτική οικονομική της έκθεση, η οποία σε μεγάλο βαθμό ήταν σύμφωνη με την ανακοίνωσή της μετά την απόφαση αυτού του μήνα για τα επιτόκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ στις αρχές του μήνα διατήρησε αμετάβλητη τη χαλαρή νομισματική πολιτική της, αλλά δήλωσε πως θα συζητήσει την αναδιάταξή της τον επόμενο μήνα, ένα σημάδι που εκλαμβάνεται από την αγορά ως επιβεβαίωση ότι η τράπεζα θα περιορίσει το πρόγραμμα τόνωσης από το επόμενο έτος, λόγω της υψηλής ανάπτυξης και της σταδιακής υποχώρησης της απειλής του αποπληθωρισμού.

«Η ταχεία υποχώρηση της ανεργίας της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο σε ένα περιβάλλον αυξημένης προσφοράς εργασίας» πρόσθεσε η ΕΚΤ.

«Παρ’ όλα αυτά, τα ευρύτερα μέτρα για την ανεργία υποδηλώνουν ότι η χαλαρότητα είναι ακόμη υψηλή σε πολλές αγορές εργασίας της Ευρωζώνης» κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης