H επιβράδυνση της οικονομίας και οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ιταλία δεν ανατρέπουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικού χαλάρωσης φέτος.

Ωστόσο θα μπορούσαν να την καταστήσουν πιο επιφυλακτική στο να δώσει σήμα για αυξήσεις επιτοκίων, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων στους κόλπους της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πηγές τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι παρόλο που η οικονομία της Ευρωζώνης κατεβάζει ταχύτητα, εξακολουθεί να εμφανίζει ικανοποιητικές επιδόσεις.

Αυτό σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και το πιο αδύναμο ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή ανάκαμψη του πληθωρισμού. Η ανάκαμψη του πληθωρισμού, θα μπορούσε να επιτρέψει με τη σειρά της στην ΕΚΤ να ανακοίνωσει τον τερματισμό του QE, μέσω του οποίου έχει «ρίξει» στην αγορά περί τα 2,5 τρισ. ευρώ.

Η οριστική απόφαση για το QE ενδεχομένως να ληφθεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Οι αγορές αυτή τη στιγμή εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια περίπου έξι μήνες μετά τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι πηγές ανέφεραν πως εάν η ανάκαμψη συνεχίσει να αποδυναμώνεται, η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει ακόμη αργότερα και γενικότερα να ακολουθηθούν βραδύτερα βήματα στο πεδίο των επιτοκίων.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ιταλία οι πηγές σχολίαζαν πως αν και τα όσα έχουν ανακοινώσει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ανησυχητικά, θα πρέπει πρώτα να δούμε εάν όντως θα γίνουν πράξη.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης