Ενίσχυση των καθοδικών κινδύνων και ένα κλίμα «γενικευμένης αβεβαιότητας» διαπίστωσαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Δεκεμβρίου η οποία σηματοδότησε τον τερματισμό του μαζικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας των 2,5 τρισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση “υπογραμμίστηκε ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και ρευστή, καθώς οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να ενταθούν ή να αναδυθούν νέες αβεβαιότητες”, σημειώνεται στα πρακτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στις αναδυόμενες προβλήθηκε ως ένα παράδειγμα, ενώ άλλα παραδείγματα ήταν οι μεγάλες μεταβολές στις συζητήσεις για εμπορικά θέματα και η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στο πλαίσιο αυτό, προβλήθηκε το επιχείρημα ότι το ισχύον περιβάλλον μπορεί να περιγραφεί ως ένα περιβάλλον μεταβαλλόμενων κινδύνων σε μια κατάσταση αυξημένης αβεβαιότητας», σημειώνεται στα πρακτικά.

Παρόλαυτα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν ισχυρές και επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην επαναπροσέγγιση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επανέλαβαν παράλληλα ότι περιμένουν τα επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσαν ότι οι επανεπενδύσεις των ποσών από την εξόφληση των τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστούν «για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσουμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης