Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε σήμερα τη δημιουργία μιας πλατφόρμας του ιδιωτικού τομέα για την διαπραγμάτευση επισφαλούς τραπεζικού χρέους, ελπίζοντας να κάνει την αρχή για μια δυσλειτουργική αγορά που επιβαρύνει τον τραπεζικό τομέα.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης συγκεντρώνουν περί τα 800 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η ΕΚΤ έχει θέσει βασική της προτεραιότητα να αντιμετωπίσει το ζήτημα καθώς αυτά τα επισφαλή χρέη, που είναι τώρα πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, συγκρατούν τον δανεισμό και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσφάτως έχει προτείνει πιο αυστηρούς κανόνες για τις προβλέψεις σε σχέση με τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δήλωσε ότι θα επανέλθει με κανόνες για τα παλαιότερα επισφαλή δάνεια, συναντώντας ισχυρή αντίσταση από τις χώρες που τις αφορά περισσότερο, όπως την Ιταλία.

Μια πιθανή λύση για τα NPLs θα ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως αποθήκη για τα επισφαλή χρέη, ένα σύστημα συναλλαγών και αποθήκη δεδομένων συναλλαγών, αναφέρει η ΕΚΤ σε άρθρο που αποτελεί μέρος της εξαμηνιαίας αναθεώρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η πλατφόρμα θα αυξήσει τη διαφάνεια, θα μειώσει το κόστος συναλλαγής, θα βελτιώσει το συντονισμό στην περίπτωση πολλαπλών πιστωτικών απαιτήσεων και θα ανοίξει την αγορά σε νέους επενδυτές, υποστήριξε η ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ευρύτερη συμμετοχή των επενδυτών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σειρά σημαντικών οφελών, που με τη σειρά τους καταλήγουν σε χαμηλότερα περιθώρια προσφοράς ζήτησης: ο ανταγωνισμός των τιμών στην αγορά ίσως αυξηθεί και οι επενδυτές με χαμηλότερη ανοχή κινδύνου ίσως εισέλθουν στην αγορά», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και πιστώσεων φόρου, για τη δημιουργία μιας τέτοιας πλατφόρμας, αλλά η συμμετοχή του δημοσίου είναι περιττή, καταλήγει η μελέτη.

«Ο ρόλος των αρχών στη δημιουργία μιας πλατφόρμας NPLs θα πρέπει ουσιαστικά να περιορίζεται στο ρυθμιστικό, στην υποστήριξη κατά τη διάρκεια του σταδίου εκκίνησης και στην ενθάρρυνση της συμμετοχής», προσθέτει η ΕΚΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης