Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρηθεί η πολιτική της ΕΚΤ για κάποιο διάστημα ακόμη, προκειμένου να υποστηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης έναντι επίμονων διεθνών κινδύνων.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υπογράμμισαν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης “ακόμη και ενδεχόμενης ανάκαμψης” της οικονομικής δραστηριότητας στις 19 χώρες της ευρωζώνης η οποία έχει πληγεί από την πρόσφατη επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, τα πρακτικά της συνεδρίασης αποκάλυψαν ανησυχίες αναφορικά με τους κινδύνους που ποικίλλουν, από γεωπολιτικές εντάσεις μέχρι και αύξηση του προστατευτισμού και των τρωτών σημείων στις αναδυόμενες αγορές.

Η συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου είχε λάβει χώρα πριν από το κλείσιμο των επιχειρήσεων στην Κίνα, εξαιτίας του κοροναϊού. Τα πρακτικά της συνεδρίασης δεν έκαναν καμία αναφορά στον ιό.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στο -0,5% τον Σεπτέμβριο και ξεκίνησε εκ νέου ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, για να τονώσει την εστιασμένη σε εξαγωγές οικονομία της ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στελέχη της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα τόνωσης της ΕΚΤ έχει ωφελήσει την οικονομία με την υποστήριξη της εγχώριας ζήτησης.

“Συμφώνησαν ότι η νομισματική πολιτική έπρεπε να παραμείνει ιδιαίτερα διευκολυντική για μια παρατεταμένη περίοδο του χρόνου από τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ μακριά” αό τον στόχο της ΕΚΤ για λίγο κάτω του 2%.

Προειδοποίησαν δε ότι παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι δασμοί μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν στη θέση τους.

Τόνισαν ακόμη πως μια μακρά περίοδο πολύ χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης