Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικές επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) στη σημερινή του συνεδρίαση.
Παράλληλα, διατήρησε το ύψος της νομισματικής χαλάρωσης(QE) στα 60 δισ. Ευρώ.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση στο Τάλιν της Εσθονίας, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δ.Σ. επαναλαμβάνει ταυτόχρονα ότι αναμένει πως «τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού».

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Δ.Σ. «επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος».

«Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο»Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εμπιστοσύνη στα μέτρα που εφαρμόζει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Mario Draghi, προσθέτοντας ότι η εικόνα στον πληθωρισμό δεν έχει αλλάξει παρά την ενίσχυση της ανάπτυξης, και έτσι δεν υπάρχει λόγος η ΕΚΤ να παρεκκλίνει από το σχέδιο της.

“Τίποτα δεν έχει αλλάξει στον πληθωρισμό”, ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Οι πιέσεις στον υποκείμενο πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι συγκρατημένες, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι η άνοδος των τιμών νωρίτερα φέτος οφείλονταν στις τιμές του πετρελαίου και λιγότερο στα τρόφιμα.

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μέχρι να διαπιστώσει ότι διασφαλίζεται η διαρκής προσαρμογή των ρυθμών πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Όπως εξήγησε, για να αλλάξει η πολιτική της ΕΚΤ “θα πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα πλησίον, αλλά κάτω από το 2%, με βιώσιμο τρόπο, δηλαδή θα μπορεί να παραμείνει εκεί ακόμα και αν αρχίσουμε να αποσύρουμε την υποστήριξη μας”.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι πλέον ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει εξαλειφθεί και αυτό οδήγησε την ΕΚΤ να μην επαναλάβει στην ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την εκτίμηση της ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σημείωσε ακόμα ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνεχίζει να κερδίζει έδαφος και οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ είναι πλέον πιο ισορροπημένοι.

“Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από την προηγούμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στα τέλη Απριλίου επιβεβαιώνουν μία πιο ισχυρή ορμή στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να επεκταθεί με πιο ισχυρό ρυθμό απ’ ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι στις προοπτικές της ανάπτυξης είναι ισορροπημένοι σε γενικές γραμμές”, ανέφερε.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε και τις τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος. Σύμφωνα με αυτές, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2017, κατά 1,8% το 2018 και κατά 1,7% το 2019. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Μαρτίου οι προοπτικές έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά.

Οι προβολές για τον πληθωρισμό είναι 1,5% το 2017, 1,3% το 2018 και 1,6% το 2019 και είναι αναθεωρημένες καθοδικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Μαρτίου.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά προκειμένου να αυξηθεί η ανθεκτικότητα, να μειωθεί η διαρθρωτική ανεργία και να τονωθεί η παραγωγικότητα.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι χώρες με δημοσιονομικές αδυναμίες, οι οποίες καθυστερούν στον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα είναι πιο ευάλωτες στην εποχή που τα επιτόκια θα αυξάνονται.

ΕΚΤ: Δεν βλέπει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων

Αμετάβλητη διατήρησε την πολιτική της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρατώντας τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ το μήνα.

Η κεντρική τράπεζα τροποποίησε ωστόσο την ανακοίνωση της όσον αφορά τις προσδοκίες της για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, παραλείποντας να αναφέρει την πιθανότητα των χαμηλότερων επιτοκίων.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αναμένει ότι “τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού”.

Στις προηγούμενες ανακοινώσεις της η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι περιμένει τα επιτόκια να παραμείνουν “στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα”.

Όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Δ.Σ. “επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης