Εκροές 20,5 δισ. δολαρίων από τις μετοχές παγκοσμίως προκάλεσε η νέα ένταση στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019, 14:11
Εκροές 20,5 δισ. δολαρίων από τις μετοχές παγκοσμίως προκάλεσε η νέα ένταση στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας

    Εκροές από τις μετοχές, σε παγκόσμιο επίπεδο, ύψους 20,5 δισ. δολαρίων σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς το «τραύμα της εμπορικής συμφωνίας» ΗΠΑ-Κίνας ώθησε περισσότερα κεφάλαια στα ομόλογα, ανέφερε η Bank of America Merrill Lynch (BAML) σήμερα.

Είναι η τελευταία ένδειξη για το πώς οι αυξανόμενες παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις αναστατώνουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα tweets του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της περασμένης Κυριακής, με τα οποία απειλούσε να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αναστάτωσαν την ήσυχη έως τότε αγορά και εξάλειψαν περίπου 2 τρισ. δολάρια από την παγκόσμια αξία των μετοχών αυτή την εβδομάδα.

Η εκροή κεφαλαίων από τις μετοχές την εβδομάδα έως τις 8 Μαΐου ήταν η τρίτη μεγαλύτερη φέτος, σύμφωνα με την τράπεζα, και επήλθε καθώς ο Τραμπ απείλησε με την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, εντείνοντας την παρατεταμένη εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Από τις αμερικανικές μετοχές υπήρξαν εκροές 14 δισ. δολαρίων, που είναι οι μεγαλύτερες από τις 30 Ιανουαρίου, ανέφερε η BAML, επικαλούμενη στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας EPFR. Σημειώνεται ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 της Wall Street έχει αυξηθεί 14,5% από την αρχή του έτους.

Αναζητώντας προστασία από την εμπορική διαμάχη, οι επενδυτές συνέχισαν να διοχετεύουν κεφάλαια σε ομόλογα, με τις εισροές σε αυτά να φθάνουν τα 7,3 δισ. δολάρια και να σημειώνονται για 18η συνεχόμενη εβδομάδα.

«Ένας εμπορικός πόλεμος, με γενικευμένους δασμούς στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας, θα ωθούσε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση», προειδοποίηση η BAML σε ξεχωριστό σημείωμα προς τους πελάτες της.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019, 14:12