Τα «μπάνια του λαού» έχει πλήξει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Οι Έλληνες, οι οποίοι παραδοσιακά απολάμβαναν τον ήλιο και τη θάλασσα, πλέον έχουν περιορίσει δραστικά τις διακοπές τους, που για όσους έχουν ακόμη τη δυνατότητα να πάνε δεν ξεπερνούν τις 6-7 διανυκτερεύσεις.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, στην Ελλάδα ο μισός και πλέον πληθυσμός (53,6%) θεωρεί μάλλον πολυτέλεια τη μία εβδομάδα διακοπές.

Την κατάσταση σώζει ως έναν βαθμό το «σπίτι στο χωριό». Παρατηρείται πλέον το φαινόμενο να γεμίζουν προορισμοί που δεν έχουν καμία σχέση με τουρισμό και διακοπές, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ένα σπιτάκι, από τον παππού.

Παρά το υψηλό κόστος μετακίνησης λόγω ακριβών καυσίμων, πολλοί προτιμούν να μην πληρώνουν διαμονή και να μετακινούνται ακόμη και δεκάδες χιλιόμετρα για το καθημερινό μπάνιο στη θάλασσα. Ειδικά για οικογένειες με παιδιά η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Το… χωριό ή η φιλοξενία σε φιλικό σπίτι είναι μονόδρομος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, αναβιώνει κι ένα άλλο φαινόμενο του παρελθόντος.

Τα καταλύματα που προτιμούν στην πλειονότητά τους πλέον οι Έλληνες πρέπει απαραιτήτως να περιέχουν κουζίνα. Το κόστος του φαγητού για μια τετραμελή οικογένεια, ακόμη και για ένα ζευγάρι, είναι πλέον απαγορευτικό. Έτσι προτιμούν τη συμπίεσή του, μαγειρεύοντας στο κατάλυμα.

Το ημερήσιο κόστος για μια οικογένεια κυμαίνεται από 17 έως 22 ευρώ

Την ίδια ώρα, νέα άνθιση γνωρίζουν τα οργανωμένα κάμπινγκ, που πλέον εμφανίζουν πρωτόγνωρες πληρότητες από Έλληνες.

Το ημερήσιο κόστος για μια οικογένεια κυμαίνεται από 17 έως 22 ευρώ και βεβαίως είναι πολύ ισχυρό κίνητρο.

Τουριστική κόπωση και στην Ευρώπη

Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται και στην Ευρώπη, αφού αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν δυνατότητα διακοπών. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, αφού οι Ευρωπαίοι ήταν οι πιο πολυταξιδεμένοι κάτοικοι του πλανήτη και ουσιαστικά στηρίζουν την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού.
Tο ένα τρίτο (32,9%) των Ευρωπαίων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ούτε για μία εβδομάδα διακοπές τον χρόνο
Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο (32,9%) των Ευρωπαίων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ούτε για μία εβδομάδα διακοπές τον χρόνο. Μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην πιο δεινή κατάσταση συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, και η Ελλάδα, όπου ο μισός και πλέον πληθυσμός (53,6%) θεωρεί μάλλον πολυτέλεια τη μία εβδομάδα διακοπές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τα νοικοκυριά με παιδιά στην Ευρώπη βρίσκονται σε ελαφρώς χειρότερη κατάσταση (34,6%) από ό,τι εκείνα χωρίς (31,3%), που δεν μπορούν να πάνε διακοπές για μία εβδομάδα.

Οι πλούσιοι και οι φτωχοί Ευρωπαίοι

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Σουηδία (8,2%), στο Λουξεμβούργο (13,1% το 2015), στη Δανία (13,7%), στη Φινλανδία (14,2%) και στην Ολλανδία (16,2%). Αντιθέτως, οι χώρες όπου 6 στους 10 ανθρώπους δεν μπορούν να κάνουν μία εβδομάδα διακοπές είναι η Ρουμανία (66,6%) και η Κροατία (62,8%). Παράλληλα, περίπου ο μισός πληθυσμός στη Βουλγαρία (56,4%), την Ελλάδα (53,6%), την Κύπρο (53,5% το 2015) και στην Ουγγαρία (50,7%) βρίσκεται στην ίδια κατάσταση.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για μία εβδομάδα διακοπές έχει μειωθεί, με εξαίρεση την Κύπρο (από το 47,6% το 2011 έχει αυξηθεί στο 53,5% το 2015), τη Δανία (από το 10,5% το 2011 στο 13,7% το 2016), αλλά και την Ελλάδα (από το 51,2% το 2011 στο 53,6% το 2016).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης παρατηρούνται στη Λετονία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και στην Ουγγαρία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό του πληθυσμού που δεν δύναται να φύγει για μία εβδομάδα διακοπές έχει μειωθεί κατά 5,1% μεταξύ του 2011 και του 2016, ήτοι από το 38% στο 32,9%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης