H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Μάιο αλλά παρέμεινε ισχυρή, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της εταιρείας – που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών εταιρειών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών – υποχώρησε στις 54,9 μονάδες τον Μάιο από 55,8 τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 56,3 από 57,7 μονάδες, καθώς η αύξηση των τιμών έκανε κάποιους καταναλωτές επιφυλακτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την επιβράδυνση της ζήτησης, οι εταιρείες αύξησαν το προσωπικό τους με ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο.

Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στις 54,4 μονάδες από 55,5 τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε στις 51,2 από 50,7 μονάδες.

Οι τιμές εισροών και εκροών των εργοστασίων της Ευρωζώνης παρέμειναν υψηλές, με τις εταιρείες να μετακυλίουν το αυξημένο κόστος πρώτων υλών στους πελάτες τους. Ο δείκτης τιμών εκροών υποχώρησε, πάντως, στις 76 μονάδες από το επίπεδο – ρεκόρ των 77,3 μονάδων τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία διατάραξαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες που μόλις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από την πανδημία, με τις τιμές των πρώτων υλών να εκτινάσσονται και την πρόσβαση σε αυτές να μειώνεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης