Ανάπτυξη ύψους 3,7% προβλέπει για το 2021 στην Γερμανία το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Έκθεσή του, την οποία παρέδωσε διαδικτυακά πριν από λίγη ώρα στην Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ.

Για το τρέχον έτος, οι πέντε «Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας εκτιμούν ότι η ύφεση θα κυμανθεί στο 5,1%, λίγο χαμηλότερα από το 5,5% που έχει προβλέψει η γερμανική κυβέρνηση –η οποία ωστόσο αναμένει ανάπτυξη 4,4% για το 2021– και σημαντικά χαμηλότερα από το 6,5% που είχαν προβλέψει οι ίδιοι τον περασμένο Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την σημασία του «φρένου χρέους» ως κατευθυντήριας γραμμής για τα επόμενα χρόνια, τόνισε η Καγκελάριος παραλαμβάνοντας την Έκθεση.

Παρά τις ενθαρρυντικές εκτιμήσεις τους, οι διακεκριμένοι γερμανοί οικονομολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Λαρς Φελντ, «η κρίση του κορονοϊού δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί και η οικονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη». Αποφασιστικής σημασίας είναι, προσθέτει, το πώς θα περιοριστεί η πανδημία και το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την τρέχουσα Έκθεση, το μερικό «lockdown» του Νοεμβρίου μπορεί να βοηθήσει να συγκρατηθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων, αν και θα κοστίσει περίπου 0,2% σε ανάπτυξη. Εάν ωστόσο οδηγηθούμε και πάλι σε δραστικούς περιορισμούς όπως την προηγούμενη άνοιξη, διευκρινίζεται, η ύφεση του 2020 θα είναι μεγαλύτερη, ενώ αντίστοιχα θα είναι χαμηλότερος ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021. Η απόδοση της οικονομίας αναμένεται να παραμείνει στάσιμη κατά τους χειμερινούς μήνες και, εάν η βιομηχανική παραγωγή δεχτεί πιέσεις ανάλογες με αυτές της πρώτης φάσης της πανδημίας, οι εξαγωγές θα υποφέρουν και πάλι, τονίζεται στην Έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξαγωγές αναμένεται ασφαλώς να επηρεαστούν και από την κατάσταση που θα επικρατήσει στις χώρες – πελάτες των γερμανικών εταιριών. Οι πέντε «Σοφοί» υιοθετούν επίσης τις εκτιμήσεις των οικονομικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων της Γερμανίας για αυξημένο αριθμό χρεοκοπιών στις αρχές του 2021.

Από την πλευρά της η ‘Αγγελα Μέρκελ τόνισε με έμφαση την σημασία του «φρένου χρέους» για τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπήρξε «αρκετά ευέλικτο» ώστε να επιτρέψει τον επιπλέον δανεισμό κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

«Προβλέπεται ωστόσο από το Σύνταγμα και πρέπει να παραμείνει ως κατευθυντήρια γραμμή και για το μέλλον», σημείωσε. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχει άλλωστε ανακοινώσει ότι το 2022 δεν θα είναι απαραίτητη η χρήση των εξαιρέσεων που προβλέπει το «φρένο χρέους» για την δημιουργία νέου δημόσιου χρέους.

Η Καγκελάριος αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην «έκτακτη κατάσταση» που αντιμετωπίζουν οι χώρες λόγω της πανδημίας και προέβλεψε ότι το δεύτερο κύμα θα είναι πιο ισχυρό από το πρώτο, καθώς συμπίπτει με τους χειμερινούς μήνες. «Αυτό σημαίνει ότι (η πανδημία) θα μας απασχολήσει καθ’όλη τη διάρκεια του χειμώνα, παρότι υπάρχουν θετικά μηνύματα σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού», προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ και ζήτησε για μία ακόμη φορά από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται.

Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο Όλαφ Σολτς «βλέπει» τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων ως επιβεβαίωση της πολιτικής του Βερολίνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

«Η αποφασισθείσα πολιτική βοήθειας αποδίδει. Με την δραστική βοήθεια που δίδεται, κατέστη εφικτό να αποτρέψουμε το αρνητικό σπιράλ», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η δική του αρχή σε αυτή την κρίση είναι «δεν θα βαδίσεις ποτέ μόνος» («You’ll never walk alone»). Η οικονομία και η υγεία δεν βρίσκονται σε διένεξη, τόνισε, για να προσθέσει: «Χωρίς υγεία δεν υπάρχει τίποτα, χωρίς υγιείς εργαζόμενους δεν υπάρχει οικονομική ανάκαμψη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης