Μία κρίση, όπως εκείνη στην Ελλάδα, δεν επιτρέπεται να συμβεί στην Ιταλία, η οποία είναι μία πολύ πιο μεγάλη χώρα, με ένα πολύ υψηλότερο χρέος, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χάρτβιγκ Λέγκερ, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό Εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος δεν μπορεί να διακρίνει ότι η Ιταλία θα διανοείτο να ζητήσει στήριξη από έξω, ωστόσο, εάν πραγματικά καθίστατο αναγκαίο ένα πακέτο διάσωσης, αυτό, κατά την άποψή του, θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, «οι όροι λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, οι οποίοι, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, θα έπρεπε να εκπληρωθούν, θα έθεταν την χώρα ενώπιον μίας πολύ σκληρής πραγματικότητας».

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, ο κ. Κουρτς απηύθυνε προειδοποιήσεις προς την Ιταλία «να μη γίνει μία δεύτερη Ελλάδα», γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη Ρώμη, που συνέστησε στον Αυστριακό καγκελάριο να κοιτάζει την χώρα του και να μην ασχολείται με την Ιταλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τήρηση των κανόνων είναι ζωτικής σημασίας, προπάντων όταν πρόκειται για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ισχύει και για την Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτόν τον λόγο υποστηρίζω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας».

Στην ίδια συνέντευξη ο Αυστριακός καγκελάριος κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να σεβαστεί τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγή του σχεδίου προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι «πρέπει όλοι μας να αγωνιστούμε για τη μείωση του βάρους του χρέους στην ΕΕ, για να καταστούμε ανταγωνιστικοί».

Απορρίπτοντας το σχέδιο προϋπολογισμού ως «απαράδεκτο», ο κ. Κουρτς προειδοποίησε πως «με αυτό θα αυξανόταν το χρέος, ενώ συνεχίζουμε ακόμη να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της τελευταίας δημοσιονομικής κρίσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης