Η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ θα συναντήσει αύριο, Τρίτη, στην Ουάσινγκτον τον Αμερικανό ομόλογό της Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ για νέες συζητήσεις σχετικά με το εμπόριο, έγινε σήμερα γνωστό από εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες προσπαθούν εδώ και μήνες να υλοποιήσουν με μια συμφωνία την αρχή μιας εμπορικής συνεννόησης η οποία ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου από τον αμερικανό πρόεδερο Ντόναλντ Τραμπ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση αυτή είχε επιτρέψει να υπάρξει μια εκεχειρία στις εντάσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, σε μια στιγμή που ο Τραμπ απειλούσε να επιβάλει βαρείς δασμούς στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να εργασθούν πάνω σε μια εμπορική συμφωνία για τα βιομηχανικά αγαθά, η οποία δεν έχει ακόμη προχωρήσει, καθώς οι ΗΠΑ προτιμούν προς το παρόν να επικεντρωθούν στην κανονιστική συνεργασία μεταξύ των δύο μερών.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας «σε εθελοντική βάση» πάνω στις μελλοντικές προδιαγραφές νέων τεχνολογιών, όπως «τα αυτόματα οχήματα, η τρισδιάστατη εκτύπωση ή η κυβερνοασφάλεια», είχε εξηγήσει τον Νοέμβριο ευρωπαϊκή πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξετάζεται ακόμη «ο καλύτερος εναρμονισμός ορισμένων μηχανισμών πιστοποίησης», κυρίως για τα ιατρικά μηχανήματα και για τον φαρμακευτικό τομέα, «στους τομείς όπου υπάρχει κοινό ενδιαφέρον».

Η Μάλστρομ πρόκειται εξάλλου να συμμετάσχει μεθαύριο, Τετάρτη, σε τριμερείς συνομιλίες με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ πάνω σε διάφορα εμπορικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων «οι πρακτικές που στρεβλώνουν τις (διεθνείς) ανταλλαγές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης