Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε ένα παρατηρητήριο-φόρουμ της ΕΕ για την τεχνολογία blockchain, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το παρατηρητήριο-φόρουμ θα παρακολουθεί και θα προβάλλει τις κυριότερες εξελίξεις αυτής της τεχνολογίας, ενώ θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ όσων συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν χρήση της blockchain.

Η τεχνολογία blockchain, η οποία αποθηκεύει δέσμες πληροφοριών κατανεμημένων σε ολόκληρο το δίκτυο, έχει γίνει ευρύτερα γνωστή επειδή στηρίζει τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, στο μέλλον αναμένεται να επηρεάσει ευρύτερα τις ψηφιακές υπηρεσίες σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλιση, τα χρηματοοικονομικά, η ενέργεια, η εφοδιαστική, η διαχείριση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Οι τεχνολογίες blockchain έχουν μεγάλες δυνατότητες να κάνουν ασφαλέστερες τις διαδικτυακές κοινωνικές επαφές και τις οικονομικές συναλλαγές, παρέχοντας προστασία έναντι κυβερνοεπιθέσεων και εξαλείφοντας την ανάγκη για μεσάζοντες.
Η Ευρώπη σκοπεύει να αναπτύξει την τεχνολογία blockchain και να επενδύσει στην εφαρμογή της.
Το νέο παρατηρητήριο-φόρουμ θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί, από το 2013, σχέδια που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ο “Ορίζων 2020”.
Μέχρι το 2020 πρόκειται να διαθέσει έως 340 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που κάνουν χρήση της τεχνολογίας blockchain.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ανακοινώσει την ανάληψη επιμέρους δικών τους πρωτοβουλιών, καθώς επιδιώκουν να αυξήσουν τη χρήση τής τεχνολογίας blockchain. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συντονίσει και να ενισχύσει αυτές τις εθνικές πρωτοβουλίες.

Το παρατηρητήριο-φόρουμ της ΕΕ, μεταξύ άλλων, θα συγκεντρώσει τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα, θα διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία σχετικά με πρακτικά ζητήματα και θα αποτελέσει ένα ανοικτό φόρουμ ειδικών στην τεχνολογία blockchain.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης