Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση που θα επικρατεί σε έξι μήνες, δηλώνει ο οικονομολόγος Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), σε ρεπορτάζ της ARD από την Αθήνα:

«Η οικονομική στήριξη του δημοσίου στις επιχειρήσεις χορηγείται υπό τον όρο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Όταν σταματήσει η κρατική βοήθεια, αναμένουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πίεση σε εργαζομένους και νοικοκυριά και λόγω της ύφεσης που σημειώθηκε στο μεταξύ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Έλληνα οικονομολόγο είναι σαφές ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το αν η πανδημία τεθεί στη χώρα υπό έλεγχο λίγο πριν το καλοκαίρι. Διότι τότε ξεκινά η τουριστική περίοδος, η οποία είναι καθοριστική για την πορεία της οικονομίας. Ας σημειωθεί ότι το 10% των εργαζομένων απασχολείται στον τουρισμό.

5,9 δισ. ευρώ διέθεσε η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Από το ξέσπασμα της ευρωκρίσης στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Η πανδημία έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των ανέργων και ιδίως των μακροχρόνια ανέργων, όπως ο Σταύρος, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό του. Είναι άνεργος εδώ και 3 χρόνια όταν χρεοκόπησε η εταιρεία στην οποία εργαζόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως λέει ,στα 54 είναι δύσκολο να βρεις δουλειά: «Είναι δύσκολο, αλλά το παλεύουμε. Παίρνω 200 ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ευτυχώς που υπάρχει κι αυτό. Κάνω ό,τι μπορώ για να βρω δουλειά, αλλά δυστυχώς το lockdown δεν βοηθά».

Όπως ο Σταύρος έτσι πολλοί άλλοι στη Ελλάδα ζούσαν σε συνθήκες ανέχειας και πριν την πανδημία. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση διαθέτοντας το πρώτο τρίμηνο του 2021 σχεδόν 6 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Παράλληλα η Ελλάδα έλαβε πιστώσεις 2,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

«Πολλά νοικοκυριά ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας και οι δυνατότητες του ελληνικού δημοσίου να τα στηρίξει με φοροαπαλλαγές είναι περιορισμένες» εκτιμά ο Νίκος Βέττας και επισημαίνει: «Για τον λόγο αυτό η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι αφενός να αυξήσει την παραγωγικότητα και αφετέρου να βοηθήσει τον πληθυσμό».

 

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης