Στη μη επικύρωση της ευρωκαναδικής εμπορικής συμφωνίας CETA από την κυπριακή Βουλή με το επιχείρημα ότι δεν προστατεύονται επαρκώς το κυπριακό τυρί χαλούμι και άλλα αγροτικά προϊόντα του νησιού αναφέρεται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Το χαλούμι μπλοκάρει την εμπορική στρατηγική της ΕΕ».

«[…] Πρόκειται για μια κλασική εμπορική σύγκρουση. Όταν τα κράτη συμφωνούν σε μικρότερους δασμούς, αυτό φέρνει συνήθως για τους περισσότερους πλεονεκτήματα. Η CETA απαλλάσσει τις επιχειρήσεις της Ευρώπης από το 99% των δασμών που πλήρωναν μέχρι πρότινος στον Καναδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Ήδη κατά τον πρώτο χρόνο της συμφωνίας οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τον Καναδά αυξήθηκαν κατά 15% στα 40 δισ. ευρώ. Μεμονωμένα προϊόντα όμως ενδέχεται να έχουν μικρότερες πωλήσεις επειδή αποκτούν ανταγωνισμό που είναι καλύτερος, φθηνότερος ή που έχει απλώς καλύτερη πρόσβαση στην αγορά».

Όπως σημειώνει η SZ, η «εξέγερση του τυριού» -όπως αποκαλεί την απόφαση της πλειοψηφίας των Κύπριων βουλευτών να καταψηφίσουν την επικύρωση της συμφωνίας- «[…] συνιστά προειδοποιητική βολή για την ΕΕ. Εδώ και χρόνια προσπαθεί να πετυχαίνει όλο και περισσότερες εμπορικές συμφωνίες για τις επιχειρήσεις της για να διασφαλίζει ευημερία και θέσεις εργασίας.

»Το ελεύθερο εμπόριο τελεί υπό πιέσεις από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος σταμάτησε τη σχεδιαζόμενη εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ με την ΕΕ και επέβαλε δασμούς στην Κίνα και τον μισό πλανήτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης