Η πρώτη ημέρα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και διοικητών τραπεζών των G20 στο Μπουένος Άιρες επισφραγίστηκε από ένα bras de fer ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ, με την κάθε πλευρά να εκθέτει τις ανησυχίες της για τους κινδύνους που επιφέρει στo παγκόσμιο εμπόριο η απόφαση του αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Το ραντεβού της Αργεντινής αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι σε 4 ημέρες τίθεται σε ισχύ αυτή απόφαση για όλες τις χώρες πλην Καναδά και Μεξικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πίσω από κλειστές πόρτες οι συζητήσεις

Βέβαια το θέμα δεν συζητήθηκε ανοιχτά. Μάλιστα ο Νίκολας Ντουγόβνε υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, η οποία προεδρεύει φέτος στους G20, προτίμησε να εκθειάσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας του.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το ό,τι αυτή τη χρονιά η Αργεντινή έχει αναδειχθεί ως η χώρα που έχει εργαστεί για την πιο φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Αυτό μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο που ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα συνεχίσουμε λοιπόν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, όπως είπε και ο πρόεδρός μας, που θα επιτρέψει στην Αργεντινή να έχει βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να μην επιστρέψει στο παρελθόν που τόσο τη ζημίωσε».

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής αλλά και οι ομόλογοί του δεν μπορούσαν ωστόσο να κρύψουν την ανησυχία τους. Αξιωματούχοι που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα εμπορικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ κυριάρχησαν στις συζητήσεις.

Ξαφνικά Κίνα και ΗΠΑ προέβαλαν αντιρρήσεις σχετικά με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνάντησης των G20.

«Εντατικές συνομιλίες»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς παρέπεμψε στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης κορυφής των G20 στο Αμβούργο, όπου γίνεται λόγος για την καταπολέμηση του προστατευτισμού από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η ΕΕ από την πλευρά της ζήτησε από τους Αμερικανούς να εξαιρεθεί από τους δασμούς με το επιχείρημα ότι οι σχέσεις της με τη Ουάσιγκτον είναι φιλικές και συμμαχικές.

Την ίδια ώρα στη Ουάσιγκτον ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ συναντούσε τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος για το ίδιο θέμα. “Ήταν πολύ σημαντική για μένα η ευρεία ανταλλαγή απόψεων με τον ομόλογό μου πάνω σε οικονομικά θέματα” δήλωσε μετά τη συνάντηση.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητες οι εντατικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κυρίως αυτήν την εβδομάδα ώστε να αποφύγουμε εμπορική διένεξη που μπορεί να βλάψει ζωτικά συμφέροντα των δύο πλευρών».

Ένα άλλο θέμα που διχάζει τους G20 είναι η πρόταση της ΕΕ να αυξηθεί η φορολόγηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, όπως η Google και το Facebook, λόγω των υπέρογκων κερδών τους.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης