Η χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει άμεσο αντίκτυπο και στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Όποιος χρηματοδοτεί την αγορά κατοικίας μέσω δανεισμού καλείται να πληρώσει σήμερα σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

Σύμφωνα με την Interhyp που ειδικεύεται στα τραπεζικά δάνεια, για δανειολήπτες με καλή πιστοληπτική ικανότητα τα επιτόκια για δάνεια 10ετούς διάρκειας έχουν πέσει κάτω από το 0,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή την εβδομάδα οι δανειολήπτες βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση», σχολιάζει η διευθύντρια της Interhyp Μίριαμ Μορ.

Σύμφωνα με την ίδια, όποιος διαθέτει καλή πιστοληπτική ικανότητα και θέλει να δανειστεί για 10 χρόνια, θα κληθεί να καταβάλει ένα μέσο επιτόκιο ύψους μόλις 0,4% περίπου.

Οι κίνδυνοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων όμως έχουν κάνει δυσεύρετα τα ακίνητα στη Γερμανία καθιστώντας πραγματική Οδύσσεια την αναζήτηση κατοικίας, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα δε εναπομείναντα είναι συνήθως εξαιρετικά ακριβά. Γι΄ αυτό και οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών προειδοποιούν ήδη τους ενδιαφερόμενους να μην πέφτουν στην παγίδα των χαμηλών επιτοκίων προχωρώντας σε αγορές υπερτιμημένων ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, το 2018 τα ιδιωτικά νοικοκυριά στη Γερμανία δανείστηκαν περί τα 995 δις ευρώ για την αγορά σπιτιών και διαμερισμάτων.

Με τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο να εντείνονται μετά και την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των τιμωρητικών επιτοκίων, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί.

«Οι τράπεζες θέλουν να ξεφορτωθούν τα χρήματά τους διότι η ΕΚΤ τούς είναι πολύ ακριβή», επισημαίνει ο Μαξ Χέρμπστ από την FMH.

Γι΄ αυτό και ο ίδιος εκτιμά ότι προκειμένου να καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστικό το δανεισμό για τους καταναλωτές, οι τράπεζες θα μειώσουν ακόμη περισσότερα τα επιτόκια των στεγαστικών.

Και στο βάθος αρνητικά επιτόκια;

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει εν τέλει και σε αρνητικά επιτόκια για στεγαστικά δάνεια. Αυτό θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με έκπτωση για τους δανειολήπτες αφού σε βάθος χρόνου θα κατέβαλλαν μικρότερο κεφάλαιο από αυτό που δανείστηκαν.

Σύμφωνα πάντως με το finanz-szene.de τόσο η Deutsche Bank όσο και η Commerzbank δεν εξετάζουν στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο εισαγωγής αρνητικών επιτοκίων. Ειδικοί δεν αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο να γίνεται αυτό στο άμεσο μέλλον και κατά περίπτωση.

Στη Δανία ήδη μια τράπεζα προσφέρει από τις αρχές Αυγούστου στους πελάτες της στεγαστικά δάνεια έναντι επιτοκίου -0,5%.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης