Καθόλου καλά δεν κινήθηκαν οι εξαγωγές ελαιολάδου τον Ιούλιο, αλλά ο συγκεκριμένος μήνες δεν αποτελεί αιχμή της εξαγωγικής δραστηριότητας για το «εθνικό προϊόν».

Τέσσερις κλάδοι εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο (τρόφιμα και ζώντα ζώα: -6,2%, λάδια: -29,7% μηχανήματα: -8,1%% και εμπιστευτικά προϊόντα: -0,9%). Οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν άνοδο, με κάποιους να σημειώνουν αξιόλογη άνοδο, όπως τα πετρελαιοειδή-καύσιμα (24,1%), οι πρώτες ύλες (20,9%), τα βιομηχανικά (12,5%) και τα ποτά και τον καπνό (9,2%)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντηρείται η δυναμική που έχουν αποκτήσει οι ελληνικές εξαγωγές, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έξοδο της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον Ιούλιο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών κατά 6,5% (στα 2,41 δισ. ευρώ έναντι 2,26 δισ. ευρώ του Ιουλίου του 2016) ενώ θετικό διατηρείται το πρόσημο στις εξαγωγές ακόμη και χωρίς τα πετρελαιοειδή (+0,5%).

Σε επίπεδο 7μήνου (Ιανουαρίου -Ιουλίου), η συνολική αξία των εξαγωγών συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκε κατά 16,5% (στα 16,62 δισ. ευρώ, από 14,27 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο 7μηνο του 2016). Χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών καταγράφει αύξηση κατά 720,7 εκατ. ευρώ ή κατά 6,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν, με κυριότερα τα capital controls και την έλλειψη ρευστότητας, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν για ένα ακόμη μήνα να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στις διεθνείς αγορές, αποδεικνύοντας πως αποτελούν σταθερό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.
Και συμπληρώνει ότι: η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί με κάθε τρόπο, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Στον αντίποδα, πηγή προβληματισμού εξακολουθεί να αποτελούν τα στοιχεία από το εμπορικό έλλειμμα και η αδυναμία της εγχώριας παραγωγής να υποκαταστήσει μέρος των εισαγωγών, προσθέτει ο ΠΣΕ.

Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Ιούλιο, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν τόσο προς τις Τρίτες Χώρες (+4,7%), όσο και προς τις Χώρες της ΕΕ (8,8%).
Ελαφρά διαφοροποίηση καταγράφεται μετά την εξαίρεση των πετρελαιοειδών: Τρίτες Χώρες (-0,5%) και προς τις χώρες της ΕΕ (2,6%).

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών διαμορφώθηκε στο 56,4% από 57,3% τον Ιούλιο του 2016 ενώ το ποσοστό των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες ανήλθε στο 43,6% από 42,7%.

Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αναλογία διαμορφώνεται στα επίπεδα του 68,2%-31,8% υπέρ των κρατών μελών έναντι των Τρίτων Χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης