Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi άνοιξε και επίσημα τη συζήτηση για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ανακοινώνοντας σήμερα ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αυτό το φθινόπωρο.

«Αυτό το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε την προσαρμογή των εργαλείων πολιτικής για το 2018, λαμβάνοντας υπόψη την εκτιμώμενη πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αναμένεται τον Οκτώβριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Οκτώβριο [για τις ανακοινώσεις]. Αν δεν είμαστε θα υπάρξει αναβολή για τον Δεκέμβριο».

Ο Draghi διευκρίνισε παράλληλα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας «συζήτησε και εξέτασε διαφορετικά σενάρια τα οποία είναι στα αρχικά τους στάδια».

Όπως εξήγησε «η συζήτηση αφορούσε τη διάρκεια και το μέγεθος των μηνιαία αγορών . Εξετάσαμε τα θετικά και τα αρνητικά αυτών των σεναρίων και θα δούμε την εργασία που θα κάνουν οι επιτροπές που θα αναλάβουν να εξετάσουν αυτές τις επιλογές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έσπευσε πάντως να καθησυχάσει τις αγορές ότι η διευκολυντική κατεύθυνση της κεντρικής τράπεζας θα παραμένει αμετάβλητη.

«Δεν έχει γίνει συζήτηση για τα επιτόκια τα οποία θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των αγορών» στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης