Σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ του 4ου τριμήνου αναμένεται να δώσει η αύξηση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά τον τελευταίο μήνα του 2017. Ο Δεκέμβριος έκλεισε με ετήσια αύξηση της τάξεως του 2,2%, με τη μεταβολή συγκριτικά με τον Νοέμβριο να είναι εκρηκτική -λόγω Χριστουγέννων- και να διαμορφώνεται στο 22,9%.

Η αύξηση δεν αποτυπώνεται μόνο σε επίπεδο κύκλου εργασιών αλλά και σε επίπεδο όγκου. Έτσι, ο γενικός δείκτης όγκου κατά τον μήνα Δεκέμβριο παρουσίασε αύξηση 1,8% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2017 η αύξηση έφτασε το 21,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης κύκλου εργασιών τον Δεκέμβριο παρουσίασε αύξηση 1,5% συγκριτικά με τον Νοέμβριο, ενώ ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου κινήθηκε επίσης ανοδικά με ρυθμό 1,6%.

Μετά τη θετική μεταβολή του Δεκεμβρίου, ο μέσος ετήσιος δείκτης κύκλου εργασιών κλείνει με αύξηση 1,7%, όταν το 2016 είχε καταγράψει μείωση 2,1% και το 2015 πτώση 2,8%. Ο μέσος ετήσιος δείκτης αποτυπώνει ακόμη καλύτερα τη θετική επίπτωση που εκτιμάται ότι θα έχει εφέτος στη διαμόρφωση του ΑΕΠ το λιανικό εμπόριο.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός για τον γενικό δείκτη, αν εξαιρεθούν τα βενζινάδικα, ήταν θετικός σε ποσοστό 0,8%, ενώ στα καταστήματα τροφίμων η μεταβολή ήταν μηδενική. Σε επίπεδο όγκου, ο δείκτης σε μέσο ετήσιο επίπεδο κινήθηκε με άνοδο 1,1% για το 2017, όταν το 2016 είχε υποχωρήσει κατά 0,6%. Χωρίς τα καύσιμα ο μέσος ετήσιος δείκτης είχε άνοδο 1,4% έναντι αύξησης 0,4% το 2016, ενώ στα τρόφιμα καταγράφηκε πτώση 0,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση του Δεκεμβρίου -που είναι ο κρισιμότερος μήνας του χρόνου για το λιανεμπόριο λόγω των εορτών- ήρθε σε συνέχεια δύο μηνών κατά τους οποίους ο κύκλος εργασιών κινήθηκε πτωτικά (Νοέμβριο και Οκτώβριο).

Στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώθηκε τελικώς έντονα η καταβολή του 13ου μισθού αλλά και το περίπου 1,4 δισ. ευρώ που έπεσε στην αγορά μέσα από το κοινωνικό μέρισμα, τα ειδικά επιδόματα αλλά και τις επιστροφές εισφορών στους συνταξιούχους.

Ανά κατηγορία καταστήματος η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Στα καταστήματα επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού ο δείκτης κύκλου εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 8,8%, ενώ ο δείκτης όγκου κινήθηκε με ακόμη ταχύτερο ρυθμό, παρουσιάζοντας αύξηση 12,1%.

2. Στα καταστήματα βιβλίων, χαρτικών και λοιπών ειδών είχαμε και πάλι ταχύτερη αύξηση του όγκου πωλήσεων σε σχέση με τον τζίρο. Έτσι, ο όγκος «έτρεξε» με 7,2%, ενώ ο κύκλος εργασιών με 5,3%

3. Στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων ο όγκος κινήθηκε πτωτικά, με τη μείωση να διαμορφώνεται στο 1,7%. Λόγω των υψηλών τιμών, ο κύκλος εργασιών στη συγκεκριμένη κατηγορία κινήθηκε με θετικό ρυθμό της τάξεως του 3,5%.

4. Στα καταστήματα φαρμακευτικών και καλλυντικών ειδών ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε με ρυθμό 2,6%, ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5,7%.

5. Στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης οι πωλήσεις σε επίπεδο όγκου ενισχύθηκαν κατά 2,7%, με τον ρυθμό σε επίπεδο κύκλου εργασιών να συγκρατείται στο 1%.

6. Τέλος, στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων υπήρξε οριακή αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 0,7%, με τον ρυθμό αύξησης του κύκλου εργασιών να είναι ακόμη χαμηλότερος και να περιορίζεται στο 0,4%.

7. Στα πολυκαταστήματα ο δείκτης κύκλου εργασιών αυξήθηκε κατά 1%, ενώ ο δείκτης όγκου ενισχύθηκε κατά 3%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης