Το δολάριο υποχώρησε σήμερα πρόσκαιρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Ιανουαρίου, ενόψει της κατάθεσης του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο, με τους επενδυτές να αναμένουν την αντίδρασή του στην ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών.

Η πρόσφατη αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών είχε οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και -πρόσκαιρα- του δολαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές θεωρούν ότι ο Πάουελ, ο οποίος θα καταθέσει σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στο Κογκρέσο, θα προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι η Fed θα ανεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό χωρίς να προχωρήσει γρήγορα σε αύξηση των επιτοκίων. Αυτό θα μπορούσε να ηρεμήσει τις αγορές ομολόγων και τελικά να επηρεάσει αρνητικά το δολάριο, ανέφεραν αναλυτές.

«Ο κ. Πάουελ είναι πολύ πιθανό να επαναλάβει ότι η Fed είναι μακριά από την επίτευξη των στόχων της και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο πριν υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος για να μειωθεί σταδιακά το πρόγραμμα αγορών ομολόγων» ανέφεραν αναλυτές της UniCredit.

O δείκτης ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού ξένων νομισμάτων διαμορφώθηκε στις 90,046 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στις 89,941 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,1% στο 1,2168 δολάριο. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κινήθηκαν επίσης ανοδικά, αλλά χθες μειώθηκαν μετά τη δήλωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδυτές σε συντριπτικό ποσοστό στοιχηματίζουν ότι το δολάριο, που σημειώνει απώλειες από πέρυσι τον Μάρτιο, θα συνεχίσει να υποχωρεί καθώς ο κόσμος θα ανακάμπτει από τον κορωνοϊό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης