Η έλευση των εμβολίων κατά του κορονοϊού έχει ενισχύσει τις ελπίδες για μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το 2021, δίνοντας ώθηση και στις παγκόσμιες αγορές, σημειώνουν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Tobias Adrian, οικονομικός σύμβουλος και διευθυντής στο τμήμα νομισματικής πολιτικής και αγορών κεφαλαίων και ο Fabio Natalucci, αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών.

Σε άρθρο τους στο Blog του ΔΝΤ, τα δύο στελέχη του Ταμείου προειδοποιούν ωστόσο ότι έως ότου τα εμβόλια καταστούν ευρέως διαθέσιμα, η οικονομική ανάκαμψη και το ράλι των αγορών θα συνεχίσουν να βασίζονται στην υποστήριξη που προσφέρουν η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας απότομης διόρθωσης στις αγορές, αν και επισημαίνουν ότι μέχρι τώρα οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν υπό έλεγχο, “χωρίς πάντως αυτό να μπορούμε να το θεωρούμε δεδομένο”.

Όπως σημειώνουν, οι τιμές των μετοχών, των εταιρικών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ενισχύθηκαν σημαντικά, αντλώντας ώθηση από την έναρξη των εμβολιασμών. Οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν αδιαφορήσει για την άνοδο των μολύνσεων COVID-19, στοιχηματίζοντας ότι η στήριξη [νομισματική και δημοσιονομική] θα αντισταθμίσει πιθανές άσχημες ειδήσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Καθώς διατηρείται η εμφανής αποσύνδεση των διογκωμένων χρηματοοικονομικών αγορών με την οικονομική ανάκαμψη – η οποία εξακολουθεί να καθυστερεί – προκύπτει το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης της αγοράς στην περίπτωση που οι επενδυτές επαναξιολογήσουν το οικονομικό outlook ή το μέγεθος και τη διάρκεια των μέτρων στήριξης, προειδοποιούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ σημειώνουν μάλιστα ότι ακόμα και κλάδοι που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά από την πανδημία, όπως οι αεροπορικές εταιρείες και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έχουν ανακάμψει καθώς οι επενδυτές μετακινούνται σε τομείς που πλήγηκαν από την πανδημία αναζητώντας νέες ευκαιρίες.

Επισημαίνουν επίσης ότι στις προηγμένες οικονομίες τα πιστωτικά περιθώρια (credit spreads) έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τόσο για τις υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης εταιρείες όσο και για τις χαμηλότερης, επιστρέφοντας κοντά ή και χαμηλότερα από τα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία.

Τα επιτόκια έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλα, μειώνοντας τα χρηματοδοτικά κόστη για τις επιχειρήσεις, αλλά δίνοντας και ένα κίνητρο στους επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερα ρίσκα καθώς αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις στις επενδύσεις τους, αναφέρουν.

Τα στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν εξάλλου ότι ήδη πολλοί φορείς της αγοράς αναφέρουν ότι μια πιθανή ερμηνεία για τις τρέχουσες αποτιμήσεις μπορεί να γίνει αφού ληφθεί υπόψη η εκτίμηση για ένα “χαμηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα” περιβάλλον στα επιτόκια.

Ειδικότερα, για να δικαιολογήσουν το ράλι στις μετοχικές αγορές, αρκετοί φορείς της αγοράς δείχνουν τις προσδοκίες για πολύ χαμηλά επιτόκια στο άμεσο μέλλον αλλα και τις ανοδικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη μετά την έναρξη των εμβολιασμών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να διαφυλάξουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να εκμεταλλευτούν την ώθηση από την έναρξη των εμβολιασμών για την επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη, διατηρώντας την διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, παρέχοντας επαρκή ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και διατηρώντας υπό έλεγχο τους κινδύνους, αναφέρουν οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ.  

Όπως επισημαίνουν, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει εναλλακτική στο να διατηρηθεί η υποστήριξη από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες γύρω από την υπερβολική ανάληψη κινδύνων και το ράλι των αγορών. Αυτό δημιουργεί ένα κρίσιμο δίλημμα για τους φορείς χάραξης πολιτικής: από τη μία πλευρά πρέπει να κρατήσουν χαλαρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες για να διαμορφώσουν μια “γέφυρα” μαζί με τα εμβόλια για την οικονομική ανάκαμψη. Αλλά πρέπει επίσης να διαφυλάξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα έναντι των απρόβλεπτων συνεπειών των πολιτικών τους, παραμένοντας ταυτόχρονα εντός της αποστολής τους.

Με τους επενδυτές να ποντάρουν στο ότι οι προστατευτικοί μηχανισμοί θα διατηρηθούν σε ισχύ και στο μέλλον, μια μορφή εφυσηχασμού φαίνεται να διαποτίζει τις αγορές. Αυτό σε συνδυασμό με την επικράτηση μιας ενιαίας άποψης [μεταξύ των επενδυτών για την πορεία των επιτοκίων] ενισχύει τον κίνδυνο για μια διόρθωση της αγοράς ή επανατιμολόγηση, τονίζουν.

Καλούν τέλος τις αρχές να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από την πανδημία. Αυτοί περιλαμβάνουν – όπως αναφέρουν – την αύξηση του εταιρικού χρέους, αδυναμίες στον χρηματοοικονομικό τομέα, την αύξηση του κρατικού χρέους, ανησυχίες για την πρόσβαση στις αγορές για κάποιες αναδυόμενες οικονομίες και την υποχώρηση της κερδοφορίας σε κάποια τραπεζικά συστήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης