Παραμένουν οι επιφυλάξεις της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα.

Αυτό υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, δίνοντας ένα στίγμα για δισταγμούς, που μπορεί να περιπλέξουν ορισμένες εξελίξεις.
Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα δημοσιοποιηθεί από το ΔΝΤ περί τα τέλη Ιουλίου
Αυτές οι επιφυλάξεις προκαλούν, ήδη, ανάλογη στάση αναμονής στις αγορές με συνέπεια να μην καταγράφεται η αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι μακροπρόθεσμα η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους θα καταστεί και πάλι προβληματική, με άμεση συνέπεια οι θεσμικοί επενδυτές με τοποθετήσεις μεγάλου ορίζοντα να μην αισθάνονται αρκετά ασφαλείς να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας.

Κατά το Ταμείο η απόφαση του Eurogroup αναγνώρισε τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα. Παράλληλα, είναι δεδομένο ότι το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως αφοσιωμένο στο ελληνικό ζήτημα, στηρίζοντας την Αθήνα ακόμη και αν αυτό δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε επιπλέον ότι η εποπτεία μετά το μνημόνιο είναι μια φυσιολογική κατάσταση, που προβλέπεται για κάθε χώρα η οποία εξέρχεται από ένα πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος για τις μετα-μνημονιακές αξιολογήσεις. «Δεν είναι αξιολογήσεις επί τρίμηνης βάσης. Δεν είναι αυτό. Είναι πολύ πιο ευέλικτες από αυτό».
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι η εποπτεία μετά το μνημόνιο είναι μια φυσιολογική κατάσταση, που προβλέπεται για κάθε χώρα η οποία εξέρχεται από ένα πρόγραμμα
Πάντως στη δημοσιότητα δίνονται αύριο Παρασκευή τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, ωστόσο η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη στην Αθήνα κλιμάκιο του Ταμείου, το οποίο έχει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές και συγκεντρώνει στοιχεία για την τρέχουσα έκθεση (Article IV).

Η αποστολή ολοκληρώνεται αύριο, ενώ ο επικεφαλής του κλιμακίου Πίτερ Ντολμάν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το ΔΝΤ.

Οι δύο άξονες της μεταμνημονιακής εποπτείας

Σε δύο άξονες θα κινηθεί η εποπτεία της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις.

Όπως είπε, το ένα σκέλος είναι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση (post-program monitoring), η οποία εξετάζει τα αποτελέσματα και την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Το δεύτερο σκέλος της εποπτείας περιλαμβάνει τις ετήσιες οικονομικές αναλύσεις για την Ελλάδα (Article IV), «μία επίσης φυσιολογική διαδικασία για το ΔΝΤ» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης