Το ιδιαίτερα στενό χρονικό περιθώριο που είναι διαθέσιμο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισήμανε ο εκπρόσωπος του θεσμού, Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, ο κ. Ράις σημείωσε αρκετές φορές ότι η τελευταία προθεσμία που απομένει προκειμένου το Ταμείο να προλάβει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM) το οποίο λήγει τον προσεχή Αύγουστο, είναι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για τη σημασία που θα έχει η ενεργοποίηση ενός προγράμματος με διάρκεια μόλις ενός με δύο μήνες, ο κ. Ράις τόνισε ότι αυτό θα σήμαινε ότι το ΔΝΤ “πιστοποιεί” πως υπάρχει μία καλή συμφωνία για το χρέος, γεγονός που όπως άφησε να εννοηθεί, θα έδινε ένα θετικό σήμα στις αγορές.

«Η συμμετοχή μας σημαίνει εξ ορισμού ότι θα έχουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος. Αυτό θα είναι σημαντικό.
Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και πιστεύουμε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο χρόνος τελειώνει με ταχύ ρυθμό, αν καταλήξουμε πολύ γρήγορα σε συμφωνία και οι πολιτικές παραμείνουν στην σωστή πορεία τότε θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε κάτι στο διοικητικό μας συμβούλιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού επανέλαβε για άλλη μία φορά τους δύο πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ (συμφωνία για χρέος και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων), ο Τζέρι Ράις επισήμανε ότι οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι συνεχόμενες.

«Οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί, αλλά κάποιες διαφωνίες παραμένουν. Πρέπει να έρθουμε σύντομα σε συμφωνία διότι το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο.
Υπάρχει ένα πολύ μικρό χρονικό παράθυρο για να συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση, σε αυτό το πρόγραμμα».

«Χρειαζόμαστε κι εμείς κάποιο χρόνο με βάση τις διαδικασίες μας, όπως είναι η συζήτηση και η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες εταίρους μας. Εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε συμφωνία για το ελληνικό χρέος».

«Έχει υπάρξει πρόοδος για το χρέος, αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτή είναι επαρκής με βάση τα πρότυπα και την αντικειμενική αξιολόγησή μας» δήλωσε και αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό ελάφρυνσης που επιθυμεί το Ταμείο. Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες το μόνο που δήλωσε είναι ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να αναλύει τα αποτελέσματα των stress tests.

Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων προκειμένου να έρθουν σε μία συμφωνία, ο κ. Ράις δήλωσε ότι μία εξ αυτών είναι οι προβολές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και χαρακτήρισε “υποσχόμενη” τη γαλλική πρόταση να συνδεθούν τα μέτρα για το χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ακόμη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπενθύμισε ότι το Ταμείο έχει να συμμετάσχει χρηματοδοτικά σε ελληνικό πρόγραμμα από το 2014, συμπληρώνοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις και τις διεργασίες».

Μάλιστα, προέβη και σε μία υπόθεση λέγοντας ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετάσχει στη μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας (post-programm monitoring), όπως έχει κάνει εξάλλου με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Πριν κλείσει την ενημέρωση, ο Τζέρι Ράις υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση της επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «το ΔΝΤ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για το κράτος μέλος μας» είπε και εξέφρασε για άλλη μία φορά την ελπίδα του να υπάρξει πρόοδος, επισημαίνοντας εκ νέου ότι ο χρόνος τελειώνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης